22 δισ. ευρώ «βγήκαν» στο εξωτερικό από 54.000 Ελληνες

Στα χέρια των ελεγκτών του ΣΔΟΕ βρίσκονται πλέον όλα τα στοιχεία των 54.000 Ελλήνων που τα τρία τελευταία χρόνια «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού το ποσό των 22 δισ. ευρώ.  

Πρόκειται για τον μακρύ κατάλογο που περιέχει τα ονόματα και τα οικονομικά στοιχεία των οποίων θα διασταυρωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», όπως προκύπτει από τον πρώτο έλεγχο στο CD με τα 54.000 ονόματα των πολιτών που έβγαλαν στο εξωτερικό από 100.000 ευρώ και άνω, περίπου 3.000 εξ αυτών έστειλαν τα υψηλότερα εμβάσματα, κατά μέσο όρο 2,5 εκατ. ευρώ έκαστος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσά ξεπερνούν τα 6 - 7 εκατ. ευρώ. 

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα περιλαμβάνει τον εξονυχιστικό έλεγχο των 3.000 που μετέφεραν εμβάσματα άνω του ενός εκατομμυρίου στο εξωτερικό και τα στοιχεία των οποίων θα διασταυρωθούν με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει για να διαπιστωθεί αν το χρήμα αυτό προέρχεται από αδήλωτα έσοδα ή παράνομες δραστηριότητες. 

Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο οι 3.000 αυτοί μεγαλοκαταθέτες φορολογούμενοι μετέφεραν εμβάσματα 2,5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο και το συνολικό ποσό που διακίνησαν ανέρχεται στα 7,5 δισ. ευρώ

Οι διασταυρώσεις θα γίνουν με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, όπου θα ελέγχεται ο λόγος του εισοδήματος προς τα εμβάσματα που πήγαν στο εξωτερικό από το ίδιο φυσικό πρόσωπο. Στην περίπτωση που τα εμβάσματα ξεπερνούν κατά πολύ τα δηλωθέντα εισοδήματα του καταθέτη, το ΣΔΟΕ θα δεσμεύει άμεσα τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και θα επιβάλλει πρόστιμα

Πηγή : protothema.gr