Παναγιωτόπουλος: "πάνω από 2 δισ. ευρώ οι περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις"

Ξεπερνούν τα 2 δισ.ευρώ οι περικοπές στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων σε σύγκριση με τους προϋπολογισμούς του 2009, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, μιλώντας κατά την συζήτηση της κύρωσης πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη μεταφορά του χρόνου διενέργειας των ετήσιων τακτικών κρίσεων έτους 2012 στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή. 

«Αρκετές από αυτές τις περικοπές έχουν θίξει και το εισόδημα των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι περικοπές αφορούν λειτουργικά έξοδα, αφορούν και εξοπλιστικά προγράμματα. Με ένα κριτήριο. Ποιο είναι αυτό; Να μην θιγεί σε καμία περίπτωση η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, να μη θιγεί σε καμία περίπτωση το αξιόμαχο. Να μην πειραχθεί ούτε κατ’ ελάχιστο η αποτρεπτική ικανότητα και η αποτρεπτική ισχύς της χώρας. Αυτό είναι πάνω από όλα και πριν από όλα» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε «ψευδέστατο και κακοηθέστατο» τον ισχυρισμό ότι τα μέτρα εξοικονόμησης είναι μόνο για μετακυλήσεις πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων... 

«Τα ισοδύναμα αυτά μέτρα για το 2013 – 2014 ανέρχονται στο ύψος των 517 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνουν, περικοπές 80 εκατομμυρίων που αφορούν τα λειτουργικά έξοδα και περικοπές 437 εκατομμυρίων, που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα. Μεταξύ αυτών των περικοπών, καταργούμε οριστικά εξοπλιστικά προγράμματα 104 εκατομμυρίων, ενώ τροποποιούμε συμβάσεις 333 εκατομμυρίων προς τα κάτω σε ό,τι αφορά το ύψος, την ποσότητα και το χρόνο παραλαβής. Αυτά για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους» διευκρίνισε.