Πιέζουν για συντάξεις, αποζημιώσεις, απολύσεις

Αξίωση για μείωση των αποζημιώσεων και περαιτέρω ευελιξία του ωραρίου εργασίας πρόβαλαν οι αξιωματούχοι της τρόικας στην συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας το απόγευμα της Τρίτης.  

Μετά την επισήμανση του υπουργού κυρίου Βρούτση ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το άνοιγμα νέων θεμάτων, τα οποία χαρακτήρισε πρόωρα αν δεν μετρηθούν πρώτα οι επιπτώσεις των πρόσφατων αλλαγών στην αγορά εργασίας, οι επικεφαλής της Τρόικα δεν επέμειναν στα αιτήματα τους και πέρασαν σε άλλα θέματα. 

Πάντως δεν τέθηκε θέμα κατωτάτου μισθού και αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων. Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ενημέρωσε την τρόικα για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μέτρων που αποτελεί μνημονιακή μας υποχρέωση, σταδιακά κατά 5% έως το 2013. 
Για τις αποζημιώσεις τα σενάρια αναφέρονται στο χρόνο προειδοποίησης -που σήμερα φτάνει μέχρι τους έξι μήνες- για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης, για τον οποίο η τρόικα ζητεί ακόμα μεγαλύτερη ελαστικότητα με νέες μειώσεις στο ύψος των αποζημιώσεων και μικρότερα περιθώρια προειδοποίησης.

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποστήριξε πως θα πρέπει να αποφευχθεί το άνοιγμα νέων θεμάτων στις εργασιακές σχέσεις έως ότου αποτιμηθούν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοσθεί, με τις παρεμβάσεις στα εργασιακά και ειδικότερα στις συλλογικές συμβάσεις, την κατάργηση της μετενέργειας, τις μειώσεις μισθών, τις αλλαγές στις αποζημιώσεις κ.ά.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες μειώσεις στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι θα πρέπει να συνυπολογισθούν η ανεργία και οι μειώσεις εσόδων για τα ασφαλιστικά Ταμεία από την πτώση της απασχόλησης.

Στα μέτρα που ζητεί η τρόικα, περιλαμβάνονται :

- Η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67. (900 εκατ.).
- Μειώσεις στις συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) άνω των 1.000 ευρώ (640 εκατ. ευρώ).
- Δραστικές μειώσεις στο εφάπαξ (613 εκατ. ευρώ).
- Περικοπές σε συντάξεις λόγω της μείωσης των ειδικών μισθολογίων (400 εκατ. ευρώ).
- Περικοπή δώρων σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις (2,2 δισ. ευρώ).
- Μειώσεις στις συντάξεις ενστόλων λόγω κατάργησης αυτόματης μισθολογικής προαγωγής (300 εκατ. ευρώ).
- Ανώτατο όριο τα 720 για τις συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων (39 εκατ. ευρώ)
- Αύξηση των ελαχίστων αναγκαίων ενσήμων από 4.500 σε 6.000, προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα ελάχιστης πλήρους σύνταξης (30 εκατ. ευρώ).
- Μειώσεις σε ειδικά μισθολόγια (360 εκατ. ευρώ.
 - Ενιαίο μισθολόγιο σε ΔΕΚΟ (75 εκατ. ευρώ).
- Μειώσεις 272 εκατ. στα αναπηρικά επιδόματα και 352 εκατ. ευρώ στα οικογενειακά επιδόματα.
- Ιατρική επανεξέταση όλων των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων (94 εκατ. ευρώ).
- Το ΕΚΑΣ να χορηγείται μόνο στους άνω των 65 ετών (114 εκατ. ευρώ).
- Κατάργηση ειδικών επιδομάτων ανεργίας και εποχικών επιδομάτων (80 εκατ. ευρώ).
- Αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανασφάλιστων ηλικιωμένων (26 εκατ. ευρώ).

Το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση χαρακτηρίστηκε θετικό αλλά συγκεχυμένο καθώς ήταν έκδηλος ο εκνευρισμός των επικεφαλής των κλιμακίων από την καθυστέρηση έναρξης της συνάντησης που οφείλετε στον αποκλεισμό των εισόδων του υπουργείου από μέλη του ΠΑΜΕ. Τις επόμενες ημέρες θα προγραμματιστεί μία ίσως και δύο νέες συναντήσεις. 

 Πηγή : protothema.gr