Κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο

Χωροθέτηση τεσσάρων νέων κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίστηκε χθες στη διάρκεια δύο διυπουργικών συσκέψεων, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η απόφαση υπαγορεύθηκε από τη μετατόπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Εβρο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα τέσσερα κέντρα κράτησης θα χωροθετηθούν σε Χίο, Λέσβο, Σάμο και Ρόδο. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται διά θαλάσσης να μη μετακινούνται στην ηπειρωτική χώρα, αλλά να κρατούνται στα νησιά και από εκεί να απελαύνονται. 

Στο μεταξύ, σχέδιο με την κωδική ονομασία «Ιώνη» για τη διαχείριση πιθανού κύματος προσφύγων από τη Συρία παρέδωσε χθες στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. Το σχέδιο προβλέπει δυνατότητα φιλοξενίας στην Ελλάδα έως 20.000 προσφύγων για 15 ημέρες και χωροθέτηση κέντρου φιλοξενίας τους στην Κρήτη. 

Τέλος, με εντολή του κ. Σαμαρά προωθείται νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία όταν οι παράνομοι μετανάστες διαπράττουν οποιοδήποτε αδίκημα, η παράνομη είσοδός τους στη χώρα θα εκλαμβάνεται ως επιβαρυντική περίσταση. 

Πηγή : Καθημερινή