ΤΑΙΠΕΔ: Σχέδιο ενοικίασης 40 ακατοίκητων νησιών

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει εντοπίσει 40 ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες τα οποία μπορούν να εκμισθωθούν σε ιδιώτες χωρίς η ενοικίασή τους να συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας, όπως αποκάλυψε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ταμείου, Ανδρέας Ταπραντζής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg

«Έχουμε ταυτοποιήσει τοποθεσίες που έχουν καλό έδαφος, βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική χώρα, έχουν καλά ανεπτυγμένες υποδομές και ταυτόχρονα δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ταπραντζής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η «υπάρχουσα νομοθεσία δεν μας επιτρέπει να τα πουλήσουμε [...] και δεν το επιθυμούμε». 

Τα μισθωτήρια συμβόλαια θα έχουν διάρκεια μεταξύ 30 και 50 ετών

Στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται νησιά των οποίων η επιφάνεια κυμαίνεται από 500.000 τετραγωνικά μέτρα έως και τρία εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Όλα τα νησιά μπορούν να αξιοποιηθούν για την δημιουργία πολυτελών τουριστικών θέρετρων, αποφέροντας μακροπρόθεσμα περισσότερα κέρδη στη χώρα μας σε σχέση με μία απλή πώληση, σχολίασε ο κ. Ταπραντζής. 

Η πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί μία προσπάθεια αναζωογόνησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο οφείλει να αποφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020, συντελώντας καθοριστικά στη προσπάθεια της Ελλάδας να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της. 


 Έως τώρα, η χώρα μας έχει αντλήσει μονάχα 1,8 δισεκατομμύρια από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκης Αθανασόπουλος, έχει εκτιμήσει πως ο στόχος των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015 είναι εφικτός. 

Πηγή : Bloomberg