Στα 7.000 ευρώ το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους

Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους και τέσσερα φορολογικά κλιμάκια, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και κίνητρα για να ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους θα ανέλθει στα 7.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ η διάρθρωση των κλιμακίων αναμένεται να οδηγήσει σε ελάφρυνη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Σήμερα τα φορολογικά κλιμάκια είναι οκτώ και εξετάζεται να μειωθούν στα τέσσερα. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής: 

1. Νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

– 7.000 ευρώ αφορολόγητο όριο 

– 7.001 έως 25.000 συντελεστής 15% 

 – 25.001 έως 50.000 συντελεστής 30% 

 – άνω των 50.000 ευρώ συντελεστής 50%.  

2. Φοροαπαλλαγές. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση - μείωση των φοροαπαλλαγών. 

3. Κίνητρα για αποδείξεις. Σχεδιάζεται η έκπτωση έως και 100% από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών που κάνουν οι φορολογούμενοι με ελεύθερους επαγγεματίες και επιτηδευματίες που δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι κάτω από το εκάστοτε αφορολόγητο όριο. Όσες περισσότερες αποδείξεις συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι τόσο μεγαλύτερο το όφελος που θα έχουν. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών. 

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συμπεριλάβει στη σχετική λίστα τις δαπάνες σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας. Αντίθετα, καταργούνται οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης.