Μπαρόζο και Βαν Ρομπέι, ετοιμάζουν σχέδιο για την έκδοση ευρωομολόγου

Την έκδοση ευρωομολόγου για την κοινή διαχείριση μέρους του δημόσιου χρέους υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, στο πλαίσιο των μέτρων για τη «θωράκιση» της ευρωζώνης που θα προτείνει στους Ευρωπαίους ηγέτες στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (18-19 Οκτωβρίου).
Ο κ. Βαν Ρομπέι ξεκινάει άμεσα διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και την Ευρωβουλή, προκειμένου να προετοιμάσει τoν οδικό χάρτη για την περαιτέρω ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, που ζήτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον περασμένο Ιούνιο. 

Θετική εξέλιξη 

Πρόκειται για μια ακόμη θετική εξέλιξη για την ευρωζώνη, που έρχεται να προστεθεί στα μέτρα των τελευταίων ημερών, όπως η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά χρέους χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα και οι προτάσεις της Κομισιόν για την τραπεζική ενοποίηση, καθώς και η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου υπέρ της επικύρωσης της συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν μια σαφέστατη αλλαγή κλίματος σε επίπεδο ευρωζώνης, αφού δείχνουν την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων να λάβουν όλες τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην εκτόνωση της κρίσης δημόσιου χρέους. Πάντως, η κοινή διαχείριση του δημόσιου χρέους θα είναι χρονοβόρος διαδικασία διότι θα απαιτήσει την τροποποίηση συνθηκών και δημοψηφίσματα.

Οδικός χάρτης 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαν Ρομπέι έλαβε στις 29 Ιουνίου εντολή από τους ηγέτες της ευρωζώνης να προετοιμάσει, σε συνεργασία με τους προέδρους της Κομισιόν, του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ένα «συγκεκριμένο και χρονικά δεσμευτικό οδικό χάρτη για την υλοποίηση της πραγματικής Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης». 
Σύμφωνα με την εντολή, ο οδικός χάρτης πρέπει να αποτελείται από τα εξής τέσσερα συστατικά στοιχεία: ενοποιημένο χρηματοοικονομικό πλαίσιο, ενοποιημένο δημοσιονομικό πλαίσιο, ενοποιημένο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και ενισχυμένη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία. 
Όπως επισημαίνει σε έγγραφο που δημοσιοποίησε χθες ο κ. Βαν Ρομπέι, η περαιτέρω ενίσχυση της ΟΝΕ θα μπορούσε να αφορά και την έκδοση ευρωομολόγου για κοινή διαχείριση ενός μέρους του δημόσιου χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται από μέτρα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ένωσης. Επισημαίνει επίσης ότι η δημοσιονομική ένωση θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν κοινό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. 

Διευκρινίσεις 

Για το χρηματοοικονομικό τομέα αναφέρει ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν πολλά πράγματα σε σχέση με τα δύο ταμεία διάσωσης και το πώς θα ανακεφαλαιοποιούν απευθείας τις τράπεζες, καθώς και για το μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών και τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Για την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης και λογοδοσίας, ο πρόεδρος της Ε.Ε. τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης εμπλοκής της Ευρωβουλής και των εθνικών Κοινοβουλίων, ενώ διερωτάται εάν θα πρέπει να υπάρξουν και πρόσθετες δομές δημοκρατικού ελέγχου, ειδικά για την ευρωζώνη. 

Πηγή : e-typos.com