Ανάλυση – σοκ από το πιο έγκυρο think tank των ΗΠΑ

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πως είχαμε έναν πιστό σύμμαχο στην προσπάθειά μας να κρατηθούμε στην Ευρωζώνη. Τις ΗΠΑ που δια του υπουργού Οικονομικών τους κ. Τίμοθι Γκάιντνερ παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια στη χώρα μας. Να όμως που το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών και στρατηγικών αναλύσεων Stratfor, το πιο έγκυρο όργανο του αμερικανικού κατεστημένου, με τις ισχυρές διακλαδώσεις στην πολιτική ελίτ της υπερδύναμης, σε πρόσφατη ανάλυσή του, προέβλεψε την τελική αποτυχία της χώρας μας!

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάλυση – σοκ με τίτλο «προετοιμαζόμενοι για την αποτυχία της Ελλάδος», ο αντιπρόεδρος ανάλυσης του Ινστιτούτου κ. Peter Zeihan τόνισε πως ό, τι και να κάνει η .Ε.Ε μια ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη όπως και η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, με συνολικό κόστος ύψους δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, επιγραμματικά, αναφέρει πως οι τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού, βάσει της έκθεσης, απαξιώνονται, ενώ χαρακτηρίζονται μη ανταγωνιστικοί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της χώρας.

Όμως καμπανάκι κρούει ο αναλυτής και στους κινδύνους που η οικονομική κρίση φέρνει σε σχέση με τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος προς τη γειτονική Τουρκία. Για την οποία το Stratfor θεωρεί πως έχει ξεφύγει σημαντικά από πλευράς στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος.

Εντυπωσιακή είναι η επισήμανση πάντως πως η Ελλάδα, πρέπει να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη προκειμένου να επιβιώσει το ευρώ. «Όταν έρθει εκείνη η ημέρα», επισημαίνεται « θα χρειαστεί ένα ταμείο που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τρία ζητήματα. Η Ευρώπη θα χρειαστεί περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ για να διαφυλάξει άλλα κράτη από τη μετάδοση της κρίσης. Θα χρειαστεί ακόμα 800 δισεκατομμύρια ευρώ για να παρεμποδιστεί η κατάρρευση ευρωπαϊκών τραπεζών, σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία. Από την αναταραχή που θα δημιουργούνταν στις χρηματαγορές θα διέτρεχε τον κίνδυνο κατάρρευσης και η Ιταλία. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα απαιτούνταν 800 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση του Stratfor.

Πηγή :
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=151599

Υ.Γ. από Πύθων : Κάποιος καίγεται για την πορεία της Ευρώπης...Γιατί αυτή η κάψα; Ποιος ο λόγος της κινδυνολογίας; Ποιοι θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης; Σε τι αποσκοπούν τα σενάρια καταστροφολογίας; Ποιοι παίζουν με το μέλλον της χώρας μας;