“Μετρ” στα αντιλαϊκά μέτρα


Τρεις αλλαγές στο Προεδρικό Διάταγμα για το εργασιακό φαίνεται πως αναγκάζεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση, μετά τις έντονες αντιδράσεις κυρίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

Θα παραταθεί ο χρόνος προειδοποίησης για τις απολύσεις. Από 1 ως 4 μήνες που προβλέπονται, θα γίνουν πιθανότατα 2 ως 6, ανάλογα με την προϋπηρεσία του εργαζομένου.

Θα αναφέρεται με σαφήνεια ότι ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το 15 ή 20% της διαφοράς από τον κατώτατο μισθό για έναν νεοπροσλαμβανόμενο, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα απλώς αναφέρει ότι ο ΟΑΕΔ «δύναται να καλύψει τη διαφορά».

Θα προβλέπονται αντικίνητρα για τις απολύσεις των εργαζομένων άνω των 50 ετών.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι αντισυνταγματική. Έτσι σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ελεγχθεί η συνταγματικότητά του.

Αυτοί που ψήφισαν το Μνημόνιο, τώρα δηλώνουν ενάντιοι στις ρυθμίσεις που αυτό υπαγορεύει.

Το ΠαΣοΚ προσπαθεί με την πάγια επικοινωνιακή του τακτική να περάσει το Προεδρικό διάταγμα κάνοντας κάποιες βελτιώσεις που θα μετριάσουν την οργή του λαού.

Ο εργαζόμενος με αυτές τις ρυθμίσεις θα πρέπει να ευγνωμονεί το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, καθώς θα γνωρίζει νωρίτερα την απόλυση του, ο νεοπροσληφθέντας θα καλύπτεται μισθολογικά από τον ΟΑΕΔ σε ποσοστό που ήταν απροσδιόριστο στο Διάταγμα και οι εργαζόμενοι άνω των 50 θα μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι, καθώς τα χρόνια προϋπηρεσίας τους θα τους εξασφαλίζουν υποτίθεται τη σύμβαση εργασίας τους.

Ποιος όμως θα τους προστατέψει όταν τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση οδηγούν σε ύφεση και εντείνουν το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Το παιχνίδι που παίζεται μέχρι την κύρωση του διατάγματος είναι στημένο. Η κυβέρνηση βρίσκει τον τρόπο να περάσει μέτρα που οδηγούν τη χώρα σε εργασιακό μεσαίωνα, εκθέτοντας παράλληλα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς με την αναγκαστική υπογραφή του(λόγω συντάγματος) γίνεται συμμέτοχος στην επιβολή των συγκεκριμένων μέτρων, χωρίς να γνωρίζουμε αν συμφωνεί με την εφαρμογή τους.

Bookmark and Share