Η αλήθεια για το έργο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας


Όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 2004-2009 έγιναν αρκετά λάθη. Δεν μπορούμε όμως να εκμηδενίσουμε τελείως το έργο της προηγούμενης πενταετίας.

Υπενθυμίζουμε στον ελληνικό λαό ότι στη χώρα μας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα:

• Η Ελλάδα μπήκε στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη με τις συμφωνίες για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου και τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.

• Η χώρα μας άσκησε «βέτο» στο Βουκουρέστι στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

• Αποκρατικοποιήθηκε η Ολυμπιακή. Το δημόσιο και οι φορολογούμενοι έπαψαν να επιβαρύνονται με ζημιές 1 εκ. ευρώ την ημέρα.

• Με τις στρατηγικές συμφωνίες για τον ΟΛΠ η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί πλέον σε διεθνή κόμβο μεταφορών.

• Ολοκληρώθηκε η Εγνατία Οδός, με 509 νέα χιλιόμετρα, συν το μεγαλύτερο μέρος των κάθετων αξόνων της.

• Μετατράπηκε το «φονικό πέταλο του Μαλιακού» σε σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ενώ ξεκίνησαν οι εργασίες για την διάνοιξη των Τεμπών.

Υπερδιπλασιάστηκε το δίκτυο του Μετρό στην Αθήνα ενώ το Μετρό της Θεσσαλονίκη, που επί χρόνια οι Θεσσαλονικείς άκουγαν στα λόγια, επιτέλους άρχισε να γίνεται πραγματικότητα.

• Διασφαλίστηκαν μετά από διαπραγματεύσεις με Ε.Ε. κοινοτικοί πόροι άνω των 20 δισ. Ευρώ ως το 2013 από το ΕΣΠΑ, 82% των οποίων θα κατευθυνθούν για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

• Υλοποιήθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με δραστική μείωση των ασφαλιστικών ταμείων από 133 σε 13 και επίλυση του ασφαλιστικού των Τραπεζών.

• Έγινε πράξη η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την εισαγωγή της αξιολόγησης, την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, τη διασφάλιση της διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων, την κατοχύρωση της ελευθερίας στην επιλογή συγγράμματος και την εδραίωση της δημοκρατίας στην ανάδειξη των οργάνων διοίκησης με την καθολική ψηφοφορία των φοιτητών.

Διπλασιάστηκε η βασική αγροτική σύνταξη σε 330 ευρώ, ενώ ο ΕΛΓΑ στάθηκε αρωγός και συμπαραστάτης των αγροτών την ώρα της δοκιμασίας. Την περίοδο 1999–2003 για αποζημιώσεις και οικονομικές ενισχύσεις δόθηκαν 950 εκ. ευρώ, ενώ την περίοδο 2004-2009 δόθηκαν 3 δισ. ευρώ.

Καταργήθηκαν τα πανωτόκια, που είχαν γίνει βρόγχος για 64 χιλιάδες νοικοκυριά.

Καταβλήθηκαν συνολικά 500 εκ. ευρώ στους αγρότες για την κατ΄ εξαίρεση ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν το2008 από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

• Καθιερώθηκαν μια σειρά από ευεργετικές διατάξεις για την τρίτεκνη οικογένεια. Το πολυτεκνικό επίδομα εισπράττεται πλέον και από 300.000 τρίτεκνες οικογένειες.

Διορίστηκαν πάνω από 3.000 πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί στη Μέση Εκπαίδευση χωρίς τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

• Ξεκίνησε η αξιοποίηση των Συμπράξεων του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, με ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 5,7 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία 327 νέων κοινωνικών υποδομών.

Μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις από το 35% στο 25% για τις Ο.Ε. και για τις Ε.Ε. στο 25% από το 30%.

Αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο από 10.000 ευρώ το 2004 σε 12.000 ευρώ το 2007, με αποτέλεσμα το 2009 3.300.000 Έλληνες να μην πληρώνουν φόρο ούτε ένα ευρώ.

• Διευκολύνθηκε μέσω ΤΕΜΠΜΕ η δανειοδότηση 80.000 Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με συνολικό ύψος δανείων 9,5 δισ. ευρώ.

Έκλεισαν πάνω από 2.600 παράνομες χωματερές από τις 3.000 περίπου που υπήρχαν σε όλη την επικράτεια το 2004.

Bookmark and Share