Παγιδευμένοι στον λαϊκισμό του χθες


Στις 08/09/2009 ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, και τότε εκπρόσωπος τύπου του ΠαΣοΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή του ALTER "ΚΑΛΗΜΕΡA" ισχυρίζονταν ότι το πάγωμα των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων που είχε εξαγγείλει ο Καραμανλής θα οδηγούσε τη χώρα σε ύφεση. Για το λόγο αυτό υποστήριζε ότι το ΠαΣοΚ ως κυβέρνηση δεν θα παγώσει τους μισθούς.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης:

Γ. Παπακωνσταντίνου: Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κανένας όταν μία οικονομία είναι σε ύφεση -- και θυμίζω ότι η υπόλοιπη Ευρώπη βγαίνει αυτή τη στιγμή απ' την ύφεση, εμείς μπαίνουμε σε ύφεση -- είναι να παγώσει μισθούς.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, εμείς μιλάμε για αυξήσεις καθαρά πάνω απ' τον πληθωρισμό, δηλαδή για πραγματικές αυξήσεις. Θυμίζουμε βέβαια ότι η αρμοδιότητα του κράτους περιορίζεται στο δημόσιο τομέα και στις συντάξεις. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες καθορίζουν πού πάνε οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

Γ. Αυτιάς : Εσείς δε θα παγώσετε μισθούς και συντάξεις μου λέτε τώρα. Βεβαίως το κράτος δίνει ένα σήμα, είναι προφανές αυτό.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Θα ήταν καταστροφικό να το κάναμε. Θα ήταν η δεύτερη χρονιά στην οποία θα υπήρχε πάγωμα. Και βεβαίως, όταν έχεις πάγωμα μία ή δύο χρονιές, αυτό μεταφέρεται και αργότερα, γιατί ξεκινάς από πιο χαμηλή βάση, όταν θέλεις να κάνεις αυξήσεις. Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν σώζεται με το να παγώσεις τους μισθούς.

Το ΠαΣοΚ μετεκλογικά πράττει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έταζε προεκλογικά.

Παράλληλα για να μετριάσει το πολιτικό κόστος των οικονομικών μέτρων που επιβάλλει στην κοινωνία χρησιμοποίησε το επικοινωνιακό τέχνασμα της εξαγγελίας του παγώματος των μισθών πρώτα στο δημόσιο τομέα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παρόμοιων μέτρων και στον ιδιωτικό.

Με αυτό τον τρόπο το μόνο που πέτυχε ήταν πολίτες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα να αισθανθούν δικαιωμένοι για την κριτική τους σε υπαλλήλους του δημοσίου που αμείβονταν με επιδόματα μεγαλύτερα από την προσφορά εργασίας τους. Ουσιαστικά το ΠαΣοΚ, με τη στάση του αυτή, προσπάθησε να πάρει με το μέρος του την πλειοψηφία της κοινωνίας που είναι κατά των δημοσίων υπαλλήλων.

Η απάντηση όμως σε αυτούς που αισθάνθηκαν υπερήφανοι με την πολιτική που εκφράζει το «σοσιαλιστικό»( μόνο στη θεωρία) κόμμα δόθηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ, καθώς ανακοίνωσε τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα λέγοντας ότι «το τριετές πάγωμα είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί και το πώς θα εξειδικευτεί είναι θέμα νομοτεχνικό».

Ο Πεταλωτής προαναγγέλλει νομοθετική παρέμβαση σε ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά και μόνο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μια παρέμβαση που αν γίνει, θα συνιστά ακύρωση των διαπραγματεύσεων.

Bookmark and Share