Ανταλλαγές με υπογραφή Ξυνίδη


Πολύ πριν η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου συγκλονίσει την πολιτική ζωή της χώρας και πριν ακόμα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των παραλίμνιων εκτάσεων της Βιστωνίδας στη Μονή, η «Καθημερινή της Κυριακής» αποκαλύπτει ότι ο Σωκράτης Ξυνίδης, νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, συναινούσε να αποδοθούν στο μοναστήρι εκτάσεις που είχαν δεσμευτεί για το λιμένα το Πόρτο Λάγος.

Η λιμενική επιτροπή του Λάγος, στην οποία συμμετείχε ο κ. Ξυνίδης, εκλήθη στις 2 Απριλίου 2001 να λάβει θέση για τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της χερσαίας ζώνης. Η λιμενική επιτροπή με την ψήφο του κ. Ξυνίδη αποφάσισε ομόφωνα τον αποχαρακτηρισμό δύο τμημάτων τα οποία αποδίδονται στη Μονή. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως «στους προτεινόμενους προς αποχαρακτηρισμό χώρους δεν υφίστανται λιμενικά έργα, ούτε προβλέπεται στο ορατό μέλλον να εκτελεστούν τέτοια».

Όσοι γνωρίσουν καλά την υπόθεση υποστηρίζουν πως αυτή η απόφαση στην οποία συναίνεσε ο κ. Ξυνίδης ήταν μία από τις πρώτες πρακτικές νίκες της Μονής, καθώς -πέραν των γνωμοδοτήσεων του Συμβουλίου- καταγράφεται σε πράξεις της διοίκησης η ιδιοκτησία επί της νησίδος της λίμνης.

Σύμφωνα με την «ΚτΚ» για να περατωθεί διοικητικά η διαδικασία αμφισβήτησης της κυριότητας της λίμνης και των πέριξ εκτάσεων απαιτήθηκαν δύο πρωτόκολλα παράδοσης -παραλαβής μεταξύ δημοσίου και Μονής.

Μάλιστα, ο κ. Ξυνίδης σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις είχε στηλιτεύσει τις υπουργικές αποφάσεις τόσο του κ. Δρυ όσο και του κ. Φωτιάδη που ουσιαστικά είχαν ανάψει το πράσινο φως στις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου.

Ο ΣΚΑΪ επικοινώνησε με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ο οποίος σε ανακοίνωση του δεν αμφισβήτησε την απόφαση του 2001 και αποκαλύπτει (μετά την επικοινωνία) πως η ανάδειξη του θέματος σχετίζεται «άμεσα με εκβιασμό που μου τέθηκε προ ημερών στο γραφείο μου στη Ξάνθη, μεταξύ κατάθεσης και ψήφισης Καλλικράτη, προκειμένου να υπαναχωρήσω της άποψής μου για την πρωτεύουσα του Δήμου Αβδήρων», χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τους εκβιαστές.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης υπογραμμίζει πως:

-Η απόφαση λήφθηκε μετά από απαίτηση του ελληνικού δημοσίου και αφού είχε αναγνωριστεί η ιδιοκτησία της Μονής με απόφαση του κυρίου Δρυ.

-Η λιμενική επιτροπή ανακάλεσε την απόφαση πολύ πριν το πράξει το ελληνικό δημόσιο.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/145058/adallages-me-unografi-xunidi/

Bookmark and Share