Ασφαλιστικό θέατρο σκιών
















Σε δηλώσεις του, χθες στο «Βήμα της Κυριακής», ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, αποκάλυψε τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης για τις μειώσεις των συντάξεων λέγοντας τα εξής:

«Πουθενά στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό. Ένα ποσοστό αναπλήρωσης από 45% έως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση. Το ποσοστό αυτό του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του 1,2% (μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης) επί 40 έτη (περίοδος εισφορών για πλήρη σύνταξη) και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης από το ανταποδοτικό σύστημα (για ένα εργαζόμενο που καταβάλλει εισφορές επί 40 έτη). Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει. Η σύνταξη αυτή αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%- 80% για όλους εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού».

Αυτή είναι μια απάντηση στα παπαγαλάκια των ΜΜΕ που εδώ και μια βδομάδα τρομοκρατούν τον κόσμο για περικοπές συντάξεων στο μισό. Ο λόγος είναι να βοηθήσουν την κυβέρνηση να περάσει τις απαράδεκτες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό με μικρότερο κόστος.

Η υπογραφή του μνημονίου (2/05/10) περιλαμβάνει για το ασφαλιστικό τους παρακάτω όρους:

Σταδιακή αύξηση της ελάχιστης- ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη από 37 σε 40 έτη ως το 2015.

Τροποποίηση του τύπου απονομής σύνταξης στο ανταποδοτικό σχήμα για- την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των εισφορών που καταβάλλονται και των παροχών που λαμβάνονται, με το ποσοστό συσσώρευσης να περιορίζεται σε ένα μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,2%(ετήσιος συντελεστής υπολογισμού των συντάξεων π.χ. 1,2%*40=48%), και οι συντάξεις να τιμαριθμοποιούνται.

Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για όλους πάνω από 65 ετών υπολογισμένη με βάση τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης.

Με βάση τον τρίτο όρο του μνημονίου η βασική σύνταξη ορίζεται στα 360 ευρώ και θα δίδεται στο 65ο έτος ηλικίας. Ενώ το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας προέβλεπε τα 360 ευρώ να δίδονται με την έξοδο στη σύνταξη και πριν το 60ο έτος.

Επομένως, οι συντάξεις θα διαμορφώνονται στο 70% μαζί με τις επικουρικές(51% σε μέσα επίπεδα, αναλόγως του μισθού για 40 έτη η ανταποδοτική, περίπου 12% η επικουρική συν τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ αλλά στα 65 έτη). Αυτό σημαίνει μείωση των σημερινών αποδοχών κατά 30%. Εξάλλου και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν όπως αναφέραμε παραπάνω δέχεται ότι οι συντάξεις θα διαμορφωθούν από 65%-80%.

Πάνω σε αυτούς τους όρους παίζεται το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης με την Τρόικα. Φυσικά το σίγουρο είναι ότι η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό την μεσαία εισοδηματική τάξη και αφήνει μεγάλα ερωτηματικά όσον αφορά την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως πρόβατο, διότι αν συνεχίσει με την ίδια νοοτροπία η αγέλη των άγριων λύκων της πολιτικής θα τον κατασπαράξει, ενώ τα τσοπανόσκυλα το μόνο που θα καταφέρουν είναι να σώσουν ένα μικρό ποσοστό από το κοπάδι.

Bookmark and Share