Το παρελθόν δεν διαγράφεται…


Ο A. Σαμαράς απάντα σε αυτούς που κατηγορούν μόνο την προηγούμενη κυβέρνηση για την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας με επιχειρήματα, τα οποία εάν ένας οικονομικός αναλυτής τα λάβει υπόψιν του θα συμπεράνει ότι το ΠαΣοΚ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το πώς οδηγήθηκε η χώρα μας σε σημείο χρεοκοπίας.

Υπενθυμίζουμε στον Eλληνικό λαό τους λαϊκιστικούς τόνους του «Τσοβόλα δώστα όλα» (1989). Οι πολιτικοί εκείνης της περιόδου σκέφτονταν πως θα εκμεταλλευτούν την ψήφο του Ελληνικού λαού και όχι “τι μέλει γενέσθαι” με την χώρα τους που ήταν καταχρεωμένη στους Ευρωπαίους. Αλλά αυτές είναι παλιές καλές αναμνήσεις για τον Ελληνικό λαό, οπότε δεν πρέπει να πιάνουμε στο στόμα μας την περίοδο διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η αλήθεια άλλωστε θα πονέσει και κάποιους.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τόλμησε να γυρίσει πίσω το χρόνο και να αναφερθεί στο συγκεκριμένο γεγονός, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την ψήφιση του μνημονίου.

Παραθέτουμε σημείο της ομιλίας του που κάνει αναφορά σε συγκεκριμένο απόσπασμα:

«…Οι εξελίξεις στο δημόσιο χρέος αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 40% από το 1981 ως το 1987…

…οι δαπάνες δεκαπλασιάστηκαν μέσα σε μια δεκαετία!

Σε αυτή την κατάσταση φτάσαμε λόγω των ανεξέλεγκτων αυξήσεων των δημοσίων δαπανών κατά τα προηγούμενα χρόνια. Και το πρόβλημα τώρα είναι ότι δεν μπορούμε πια εύκολα να ελέγξουμε την κατάσταση, γιατί μπήκε ήδη σε λειτουργία ο αυτόματος πιλότος του δημοσίου χρέους και άλλων ανελαστικών κονδυλίων, που επηρεάζουν αυτόνομα τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού, ανεξάρτητα δηλαδή από την κυβερνητική βούληση…

Το κύριο χαρακτηριστικό της οικονομικής πολιτικής ήταν η ραγδαία αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μέσα σε οκτώ χρόνια ο συνολικός κρατικός προϋπολογισμός πενταπλασιάστηκε (από 625 δισ. δρχ. το 1981 σε 3,2 τρισεκατομμύρια το 1988).Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επέκταση αυτή έγινε σε συνθήκες οικονομικής στασιμότητας, αφού κατά την επταετία η αύξηση του πραγματικού εθνικού εισοδήματος δεν ξεπερνά το 7% (δηλαδή 1% ετησίως)
».

Ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι το παραπάνω απόσπασμα δεν είναι πρόσφατο. Και δεν το υπογράφει στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι του 1988 και το υπογράφει ο Απόστολος Λάζαρης, από τους πρώτους οικονομικούς υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Διατυπώνει, ήδη από τότε, τη θέση που εμείς προβάλαμε πρόσφατα: Ότι το φαύλο κύκλο ελλειμμάτων-χρέους, τον έθεσε σε κίνηση το ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του 1980!

Και τώρα τελευταία η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε ένα βήμα ακόμα: Μας έβαλε και σε ένα φαύλο νέο κύκλο: ύφεσης-χρέους.

Bookmark and Share