Το καλό παιδί της Δύσης


Έκδηλες είναι οι αντιφάσεις της πολιτικής του ΠαΣοΚ στο ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς–Αλεξανδρούπολη.

Ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά (08.09. 2009) σε ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη προανήγγειλε επαναδιαπραγμάτευση του αγωγού διευκρινίζοντας ότι:

«Η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς»(εννοούσε της Ρωσίας).

Διαβεβαίωνε τους πάντες ότι όταν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση «η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της τόσο στην κατασκευή, όσο και στη λειτουργία αυτού του αγωγού».

Ασκώντας σκληρή κριτική στην Νέα Δημοκρατία ισχυρίζονταν ότι:

«Διαφημίζουν τον περίφημο αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο βεβαίως παλέψαμε και εμείς, αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς. Εμείς θα διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους και σε ξηρά και σε θάλασσα. Και κάθε μας συμφωνία θα γίνεται μετά από διαβούλευση, από διάλογο, από συζήτηση με την τοπική κοινωνία. Και φυσικά, η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της τόσο στην κατασκευή, όσο και στη λειτουργία αυτού του αγωγού».

Εν ολίγοις οι προκλητικές του τότε δηλώσεις, φανερώνουν την αμφισβήτηση της συμφωνίας για τον πετρελαιαγωγό, λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία κατά τον ίδιο μπορεί να λύσει μόνο το κόμμα του.

Η θέση του Γ. Παπανδρέου εκείνη την περίοδο συμπλέει με αυτά που είχε πει πριν από δύο μήνες ο M. Μπορίσοφ, μόλις κέρδισε την πρωθυπουργία, προβάλλοντας περιβαλλοντικούς λόγους από διάφορες "μη κυβερνητικές οργανώσεις" για να σταματήσει το έργο του πετρελαιαγωγού.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε εν τέλει ότι η χώρα του εγκαταλείπει το σχέδιο κατασκευής του διαβαλκανικού αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και ο λόγος είναι οι έντονες αντιδράσεις κατοίκων από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι ανησυχούν ότι η κατασκευή του αγωγού θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον.

Όταν το ΠαΣοΚ ήρθε στην εξουσία ο Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση του με τον Vladimir Putin στις 16/02/10 το έπαιζε καλό παιδί με τη Ρωσία, δηλώνοντας ότι:

«Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το συντομότερο στην υπόθεση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, είναι κοινή η βούληση, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Μπορούμε να προχωρήσουμε τάχιστα, σε συνεργασία πάντα και με τη γείτονα χώρα, τη Βουλγαρία».

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής μας διαβεβαίωνε ότι «η ελληνική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην προοπτική ολοκλήρωσης του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και συνεχίζει τις προσπάθειες της προς αυτή την κατεύθυνση».

Τώρα η άρνηση της Βουλγαρίας στην υλοποίηση του αγωγού φανερώνει ότι το παιχνίδι είναι στημένο. Το ΠαΣοΚ είχε την εναλλακτική λύση της Βουλγαρίας για να μην χαρακτηριστεί ως το καλό παιδί της Δύσης και άλλαξε στάση στο συγκεκριμένο θέμα μετεκλογικά.

Πλέον η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει διακομιστικό κόμβο μεταφοράς πετρελαίου προς τι αγορές τις δύσης και η χώρα μας χάνει το συγκριτικό πλεονέκτημα που της έδινε η συμφωνία Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Bookmark and Share