Μετ' εμποδίων φορτώνουν τα πλοία στον Πειραιά

Σε ισχύ τέθηκε η επιστράτευση των ναυτεργατών τα ξημερώματα της Τετάρτης και τα πλοία που ήταν προγραμματισμένο να φύγουν από το λιμάνι του Πειραιά το πρωί φορτώνουν στην προβλήτα Ε1. . Στη διαδικασία σημειώνονται καθυστερήσεις, καθώς στην συγκεκριμένη προβλήτα υπάρχουν θέσεις μόλις για δύο πλοία. Αλλα πλοία που έχουν προγραμματισμένα πρωινά δρομολόγια παραμένουν στα ανοιχτά, αναμένοντας να πάρουν σειρά για την προβλήτα Ε1. 

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στο λιμάνι από το βράδυ της Τρίτης αποσύρθηκαν περίπου στις 06:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Στο λιμάνι παραμένουν κάποιες αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις του λιμενικού, που επιτηρούν τις προβλήτες Ε1 και Ε2. 

Ναυτεργάτες και μέλη του ΠΑΜΕ παραμένουν συγκεντρωμένοι στην προβλήτα Ε3, ενώ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10:00 και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας. 

Νέα συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει η ΠΝΟ εντός της ημέρας. 

Τι συνέβη τα ξημερώματα στο λιμάνι 

Περίπου στις 04:00 την Τετάρτη, δυνάμεις της αστυνομίας και του λιμενικού περικύκλωσαν τους απεργούς που ήταν συγκεντρωμένοι στην προβλήτα Ε3, σε μια προσπάθεια να αποπλεύσουν τα καράβια που ήταν δεμένα εκεί. 

Οι ναυτεργάτες αντέδρασαν, ωστόσο τα πλοία κατάφεραν να αποπλεύσουν, ενώ σε μια περίπτωση κόπηκε ο κάβος από το προσωπικό του πλοίου -ή, σύμφωνα με καταγγελίες, από τον λιμενάρχη. 

Από τα πλοία που έλυσαν από την προβλήτα Ε3, δύο έδεσαν στην προβλήτα Ε1, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και δεν υπήρχε δυνατότητα προσέγγισης των ναυτεργατών. Την ίδια ώρα, κάποια άλλα καράβια έμειναν στα ανοιχτά, αναμένοντας να πάρουν σειρά για να φορτώσουν. 

Τα πλοία που έχουν ήδη φορτώσει ή φορτώνουν αυτήν την ώρα πραγματοποιούν δρομολόγια για τις Κυκλάδες. Προς το παρόν, πλοία φορτώνουν μόνο στην προβλήτα Ε1, ενώ στην προβλήτα Ε3 δεν υπάρχει κανένα καράβι.  

Πηγή