Αυξημένα κονδύλια θα διεκδικήσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής

Την αύξηση του μεριδίου της χώρας στον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου θα διεκδικήσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται στις Βρυξέλλες σήμερα, Πέμπτη.  

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Ελλάδα εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλίσει περί τα 14 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 έναντι 20,2 δισ. της προηγούμενης περιόδου, όπως αναφέρουν Τα Νέα. 

Σύμφωνα με τη στρατηγική που έχει διαμορφώσει το οικονομικό επιτελείο ο κ. Σαμαράς θα υποστηρίξει ότι όσο περισσότερα επενδυτικά κονδύλια εισπράξει η Ελλάδα από το επόμενο ΕΣΠΑ τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη θα έχει και άρα τόσο πιο βιώσιμο θα είναι το χρέος της. Κι αυτό γιατί το χρέος υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. 

Όσο μεγαλύτερος είναι ο παρονομαστής, δηλαδή το ΑΕΠ, τόσο πιο μικρό και βιώσιμο είναι το χρέος. 

Όπως είναι γνωστό, το χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και για να θεωρείται βιώσιμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρέπει να μειωθεί στο 120%. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανέθεσε την εκπόνηση σχετικής μελέτης στην εταιρεία συμβούλων Roland Berger. Η εταιρεία έχει διαμορφώσει εναλλακτικά σενάρια με την εξέλιξη του ΑΕΠ και του δημοσίου χρέους ανάλογα με τα κονδύλια που θα εισπράξει η Ελλάδα από το ΕΣΠΑ. Από τα σενάρια προκύπτει ότι μια γενναία επιχορήγηση μέσω ΕΣΠΑ την περίοδο ώς το 2020 διευκολύνει σημαντικά την επίτευξη του στόχου της βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πολλαπλασιαστής που έχει χρησιμοποιηθεί για να υπολογισθεί η επίπτωση του ΕΣΠΑ στην ανάπτυξη είναι πάνω από 2. Έτσι, για κάθε 1 δισ. επιπλέον επένδυσης από το ΕΣΠΑ υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ αυξάνεται κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. 

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, πάντως, κρατούν μικρό καλάθι και επισημαίνουν ότι η σημερινή μάχη έχει ως βάση εκκίνησης τα 11,5 - 12 δισ. ευρώ. 

 Πηγή