Τάγματα εφόδου με πέτρες και επιθέσεις

Της Γεωργίας Δάμα 

Σοβαρά επεισόδια προκλήθηκαν μετά την πανελλαδική συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής για την κρίση των Ιμίων. Με αναμμένες δάδες και σημαίες, οι συγκεντρωμένοι οδηγήθηκαν στα νέα γραφεία της Χρυσής Αυγής, που βρίσκονται στη λεωφόρο Μεσογείων. Ακολούθησαν δύο επιθέσεις σε στέκια της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας της περιοχής. 

«Εμείς τους περιμέναμε», λένε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και εκπαιδευτικοί, που συγκεντρώθηκαν στα δύο στέκια της περιοχής Ζωγράφου. Μιλάνε για επίθεση της Χρυσής Αυγής μετά την καθιερωμένη ετήσια πορεία μνήμης για τα γεγονότα στα Ιμια. 

Στον «Μπερντέ» 

Σ' ένα νοικιασμένο υπόγειο της περιοχής Ζωγράφου, κάτοικοι της γειτονιάς έφτιαξαν τον «Μπερντέ». Είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο στέκι με θεατρική σκηνή, συλλογική κουζίνα, καφετέρια και μπαρ με φθηνές τιμές. Εκεί συγκεντρώνεται η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Ζωγράφου. 


Γύρω στις 10.30 το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, εμφανίστηκαν πέντε μηχανάκια με δέκα επιβαίνοντες. «Αρχισαν να πετούν πέτρες. Είχαμε προετοιμαστεί για την επίθεση. Μετά την πορεία θα πήγαιναν να εγκαινιάσουν τα νέα τους γραφεία στην οδό Μεσογείων. Οι επιτιθέμενοι έκαναν την περιφρούρηση της πορείας της Χρυσής Αυγής. Βγήκαμε έξω και τους κυνηγήσαμε. Τράπηκαν σε φυγή», λένε μέλη της κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό». 

Ακολούθως, η ίδια ομάδα κατευθύνθηκε στη Βίλα Ζωγράφου (κατάληψη). Εκεί τους περίμεναν επτά άτομα. Ακολούθησε συμπλοκή. Οι επιτιθέμενοι, φεύγοντας, άφησαν πίσω τους τέσσερα μηχανάκια, το ένα καταστράφηκε την ώρα της συμπλοκής. 

Αλληλεγγύη 

Σε περίπου 20 λεπτά περιφερειακά της Βίλας Ζωγράφου συγκεντρώθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. «Τα ΜΑΤ περικύκλωσαν και τους γύρω δρόμους. Παράλληλα, εμφανίστηκαν 300 αλληλέγγυοι πολίτες. Αρκετοί ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δημοτικοί σύμβουλοι της Αριστεράς και πολλοί εκπαιδευτικοί. Η πόρτα της βίλας ήταν ανοιχτή», λένε τα μέλη της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου. Προθέτουν ότι «στις 11.30 οι αστυνομικοί στάθηκαν στην είσοδο του κτηρίου. Πιστέψαμε ότι θα έμπαιναν στη βίλα για να κάνουν συλλήψεις. Τελικά ένας γερανός της Αστυνομίας μάζεψε τα μηχανάκια κι αποχώρησαν». 

Πηγή : enet.gr