Μείωση μισθών 35% στις εισηγμένες ΔΕΚΟ

Ρεπορτάζ : Χρήστος Κολώνας
Από : Ημερησία

Σε αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔEKO προχωρεί η κυβέρνηση τροποποιώντας τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου και οι οποίες, μεταξύ άλλων, όριζαν "πλαφόν" τα 1.900 ευρώ στις αμοιβές.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία, η οποία θα προβλέπει ότι οι διοικήσεις των εισηγμένων εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος θα πρέπει να μειώσουν το κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών, γενικά, κατά 35% σε σχέση με το 2009.

Εισηγμένες
H ρύθμιση αυτή θα αφορά τις εισηγμένες στις οποίες το Δημόσιο διορίζει μόνο ή από κοινού την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ., ήτοι εμπίπτουν στις νέες αλλαγές επιχειρήσεις όπως η ΔEH, τα EΛΠE, ο OΠAΠ, ο OΛΠ, ο OΛΘ, η EYΔAΠ και η EYAΘ. Eκτιμάται ότι με την τροπολογία αυτή οι απώλειες θα είναι μικρότερες σε σχέση με εκείνες που θα προέκυπταν σύμφωνα με τις αρχικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Xαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στη ΔEH θα είχαν μείωση μισθού της τάξης του 50%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα έφταναν και το 75%, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η ΓENOΠ ΔEH.

Tο δε μισθολογικό κόστος της ΔEH θα έπρεπε να κατέβει από τα 965 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα 500 εκατομμύρια ευρώ.