Τα κριτήρια για όσους ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία

Της Φωτεινής Καλλίρη
Από : Καθημερινή

Θολό παραμένει το πεδίο εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το κρίσιμο αυτό θέμα, αλλά και διαρροές σημείων της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τη δημόσια διοίκηση, που πλήττει ευθέως τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, επιτείνοντας την αβεβαιότητα χιλιάδων εργαζομένων.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία για την εργασιακή εφεδρεία «στα όρια του στενού Δημόσιου τομέα», στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις δημόσιες επιχειρήσεις. Νωρίτερα, σε συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, διέψευσε τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επέκταση του θεσμού της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, οδηγώντας σε έξοδο από το Δημόσιο 50.000 εργαζομένους. «Είναι ουρανοκατέβατο αυτό που γράφεται», ανέφερε με έμφαση ο κ. Πλασκοβίτης, διευκρινίζοντας ότι η εργασιακή εφεδρεία δεν θα αφορά μονίμους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, των περιφερειών και των δήμων. Από την άλλη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημ. Ρέππας, μιλώντας στο Μega, το Σαββατοκύριακο, είπε ότι ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έκλεισε, με την κυβέρνηση να αποδέχεται τη διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας ακόμα και για φορείς όπως, ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ θα τεθούν οι βάσεις για την επέκταση του θεσμού στον στενό δημόσιο, όταν ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, που άνοιξε το «παράθυρο» των απολύσεων και στον στενό δημόσιο τομέα. Στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα σημείωσε πως «η εργασιακή εφεδρεία θα επεκταθεί στη γενική κυβέρνηση και στις παρυφές του Δημοσίου τομέα». Πρόκειται για δημόσιες επιχειρήσεις, ΝΠΙΔ, ορισμένα μικρά ΝΠΔΔ, όχι μόνο για τους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται.

Καταλυτικό κριτήριο για την ένταξη των εργαζομένων στο καθεστώς της εφεδρείας, είναι να μην καλύπτουν οργανικές πραγματικές ανάγκες.

Πάντως η εφαρμογή του προγράμματος της εργασιακής εφεδρείας προχωρά με βήμα σημειωτόν, και δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του 2012. Και τούτο διότι, πριν από την εφαρμογή του, θα πρέπει όλοι οι φορείς του Δημοσίου να έχουν καταρτίσει νέους οργανισμούς, να έχουν ολοκληρώσει μελέτη και αξιολόγηση των υπαλλήλων που απασχολούν, κρίνοντας ποιοι «περισσεύουν» και δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες. Μετά την κατάρτιση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος θα υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο εννέα μηνών πριν ενταχθεί το προσωπικό σε πίνακες κατάταξης, με βάση αντικειμενικά κριτήρια (όπως τυπικά προσόντα, εμπειρία, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, προϋπηρεσία, ειδικές γνώσεις κ.λπ.). Ιδιαίτερη βαρύτητα επίσης, για την παραμονή των εργαζομένων στους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα που θα εξυγιανθούν ή θα συγχωνευθούν θα δοθεί και στον τρόπο πρόσληψης, κατά πόσο δηλαδή διορίστηκαν με κριτήρια ΑΣΕΠ ή μέσω άλλων διαδικασιών.

Όσοι τελικώς ενταχθούν στον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας θα παραμείνουν στους καταλόγους του ΑΣΕΠ έως ότου εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή, θα συνάψουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με άλλον εργοδότη. Θα λαμβάνουν όμως, το 60% των αποδοχών τους, μόνο για 12 μήνες από την ημέρα που θα χαρακτηριστούν «πλεονάζον προσωπικό».

Σε ό,τι αφορά την έκθεση του ΟΟΣΑ που αξιολογεί την υφιστάμενη κατάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες, προτείνοντας δράσεις, αλλά και την άρση της μονιμότητας, όπως αναφέρουν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναμένεται να παραδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.