Πρώτο κύμα εφεδρείας με 20.000 υπαλλήλους

Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
Από : Έθνος

Έρχεται το πρώτο κύμα εφεδρείας για 20.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που μπορεί μετά την παρέλευση ενός έτους να απολυθούν.

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αμέσως το νέο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, με τις πρώτες ανακοινώσεις να γίνονται την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει από τους 11 φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται (ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΙΓΜΕ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΟΣΚ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, ΕΘΙΑΓΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική, ΕΟΜΜΕΧ), όπου απασχολούνται 7.000 υπάλληλοι, και τις 160 ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ, όπου εργάζονται 35.000 άτομα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας του 10% των υπαλλήλων, οι οποίοι επανδρώνουν τους παραπάνω οργανισμούς.

Δηλαδή 700 άτομα από τους 11 προς κατάργηση φορείς και 3.500 άτομα από τις ΔΕΚΟ.

Επιπρόσθετα, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων των 158.000 υπαλλήλων στους φορείς της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικά ταμεία), ώστε να προκύψουν άλλα 15.800 άτομα που θα ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας.

Οπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα θα υπάρξει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος εντός του τετάρτου τριμήνου του έτους.

Στη συνέχεια, προσθέτουν, από τη δεξαμενή που θα έχει δημιουργηθεί είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν ως "πλεονάζον" προσωπικό και να τεθούν σε εφεδρεία κι άλλοι υπάλληλοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 100.000 άτομα.

Μάλιστα διευκρινίζουν ότι βασική επιδίωξη είναι να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ (μαζί με τις δημοτικές επιχειρήσεις).

Μετά στο μικροσκόπιο θα μπουν δάσκαλοι - καθηγητές, κατά κύριο λόγο όσοι είναι αποσπασμένοι εκτός εκπαίδευσης, και γιατροί.

Πιο αναλυτικά, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης "τρέχουν" τις διαδικασίες ώστε την επόμενη εβδομάδα να είναι σε θέση να ανακοινώσουν τις πρώτες λίστες των υπαλλήλων που θα μπουν σε εφεδρεία.

Για την ένταξη σε αυτές βασικό κριτήριο θα είναι η ηλικία του υπαλλήλου, αν δηλαδή είναι κοντά στη σύνταξη, και επομένως μπορεί να τεθεί σε εφεδρεία και να αποχωρήσει με εθελουσία έξοδο.

Το επόμενο κριτήριο θα είναι τα τυπικά προσόντα του υπαλλήλου, με τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μπουν σε εργασιακή εφεδρεία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως όσοι μπουν σε εφεδρεία δεν σημαίνει ότι θα τεθούν εκτός Δημοσίου μετά το πέρας του 12μήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού τους.

ΤΟ ΑΣΕΠ

 
Οπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, με αντικειμενικά κριτήρια το ΑΣΕΠ θα αποφασίσει από το "πλεονάζον" προσωπικό ένα 10% του συνόλου να καλύψει θέσεις τακτικού προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εφόσον έχει τα τυπικά προσόντα και ένα 30% να επιλεγεί για απασχόληση με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Ψαλίδισμα του μισθολογικού κόστους εδώ και τώρα με την εργασιακή εφεδρεία επιζητεί το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το πλαίσιο θα είχε ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2012, κάτι που θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου.

Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις θα φανούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αν και ακόμη δεν έχει υπολογισθεί το ποσό το οποίο θα εξοικονομηθεί.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η... ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ

Παγώνουν οι προσλήψεις το 2012

Κλειστή θα παραμείνει η... στρόφιγγα για νέες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και το 2012.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος προανήγγειλε επί της ουσίας ότι θα αλλάξει η πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις εντός της επόμενης χρονιάς και μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο "κανόνας" να είναι πιο αυστηρός ακόμη και από αυτόν του 2011, δηλαδή 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις.

Ο στόχος είναι μικρή αναπλήρωση, είπε και πρόσθεσε "φέτος είμαστε στο 1 προς 10, πέρυσι ήμασταν στο 1 προς 5 θα δούμε πού θα πάμε του χρόνου, όμως η πολιτική μας είναι προς μείωση".

Οπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση μετά και τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για μικρότερο κράτος προσανατολίζεται να επιβάλει "πάγωμα" προσλήψεων μέσα στο 2012.

Κι αυτό αφενός για να εξασφαλίσει σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους σε μία προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα στο 5,8% του ΑΕΠ του χρόνου και αφετέρου να επιτευχθεί χωρίς παρεκκλίσεις ο στόχος για περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα μέχρι την εκπνοή του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή το 2015.

"Προωθούνται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων, αλλά και όλα τα υπόλοιπα, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και την ανάδειξη των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υ.Γ. από Πύθων : Όποτε τους συμφέρει χρησιμοποιούν τις πιέσεις της Τρόικας και όλα αυτά για να μην θίξουν τις κοινωνικές ομάδες που ανέκαθέν ψηφίζανε ΠαΣοΚ, αφού οι ίδιοι τους είχανε διορίσει στο δημόσιο, ανεξαρτήτως προσόντων. Τότε δεν τους ένοιαζε το ΑΣΕΠ...Τώρα το ΑΣΕΠ θα αξιολογήσει ξανά τους δημόσιους υπαλλήλους για το ποιοι θα απολύθούν...Αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο για την υπερδιόγκωση του δημοσίου τομέα προσπαθούν να γίνουν ήρωες της εξυγιανσής του για το καλό της πατρίδας. Θα έπρεπε κάποιοι να ντρέπονται...Αλλά σ' αυτή τη χώρα δεν υπάρχει φιλότιμο από κάποιους πολιτικούς, που το παίζουν και εκσυγχρονιστές. Γιατί αν υπήρχε θα προχώρούσαν στις μεταρρυθμίσεις που θεωρούν αναγκαίες για τη χώρα χώρις να ασκούν κριτική σε αυτούς που οι ίδιοι διόρισαν, ενισχύοντας το πελατειακό σύστημα στη χώρα. Αλλά, πως θα προχωρούσαν σε απόλυσεις στον δημόσιο τομέα εάν δεν καλλιεργούσαν ένα πολεμικό κλίμα μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών υπάλληλων; Υπάρχει και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κόμμα ρε...μην ξεχνάμε το κόμμα ρε παιδιά...Λυπηθείτε τους...γιατί ο διασυρμός βρίσκεται προ των πυλών...