Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τις επιθέσεις σε Μαρφίν και Ιανό

Σε δίκη παραπέμπει με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τους φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς των επιθέσεων σε Ιανό και Μαρφίν τον Μάιο του 2010.

Ως δράστης της επίθεσης στην τράπεζα αναγνωρίζεται ο Θ.Σ. ο οποίος και παραπέμπεται να δικαστεί για τα εγκλήματα της «ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και εν απόπειρα, της εκρήξεως εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του». 

Αντίστοιχα, ως δράστης της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο Ιανός κατηγορείται ο Π.Α. ο οποίος βαρύνεται με τα αδικήματα της «απόπειρας ανθρωποκτονίας τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της εκρήξεως εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πρόσωπα και ανθρώπους, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, ο βασικός κατηγορούμενος για την επίθεση στην τράπεζα Μαρφίν, ενήργησε από κοινού με δύο δράστες με ανθρωποκτόνο δόλο και πρόθεση

Σύμφωνα με τους δικαστές, ο κατηγορούμενος μαζί με τους δύο ακόμα άγνωστους δράστες είχε πρόθεση όχι μόνο να σκοτώσει τους τρεις αλλά και όλους όσοι βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, δηλαδή 24 άτομα. Το ότι δεν το πέτυχε, δεν οφείλεται, λένε οι δικαστές, σε δική του βούληση αλλά σε εξωτερικά εμπόδια. 

Οι δικαστές κάνουν επίσης λόγο για σχεδιασμένες επιθέσεις και για ολόκληρη ομάδα που ήταν εφοδιασμένη με ξύλα, ρόπαλα, βαριοπούλες και σακίδια ωμοπλάτης, ενώ συντονίστηκαν στο περίπου μέσο της Σταδίου, σε συνάντησή τους. 

Στη συνέχεια έσπασε η ομάδα χωρίστηκε σε δύο κομμάτια. Η μία απαρτιζόταν από τέσσερα άτομα που επιτέθηκαν στον Ιανό και η δεύτερη αποτελείτο από τρία άτομα και κινήθηκε κατά της Μαρφίν.

Στην ανακριτική του απολογία το 2010 ο Θ.Σ. υποστήριξε ότι την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στην Ομόνοια, ενώ εμφάνισε και φωτογραφίες στις οποίες ο δράστης που έκαψε τη Μαρφίν φορά διαφορετικά ρούχα από εκείνον. 

Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται οι δικαστές, πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, καθώς όπως προκύπτει από ένορκες καταθέσεις αστυνομικών οργάνων αλλά και από την κοινή πείρα και λογική, πρόσωπα που έχουν αποφασίσει να προβούν σε διακεκριμένες φθορές ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας με κίνδυνο προσώπων και πραγμάτων, λαμβάνουν μέτρα προφυλάξεως κατά της συλλήψεως και της αναγνωρίσεώς τους, όπως η αλλαγή ενδυμάτων. 

Τέλος, σύμφωνα με το βούλευμα, οι δράστες είναι σκληροί αντεξουσιαστές, με δεκάδες προσαγωγές στην Ασφάλεια, ως ύποπτοι για επιθέσεις στα ΜΑΤ

Πηγή : kathimerini.gr