Για κατάλυση του πολιτεύματος κατηγορείται η Χ.Α.

«Η εγκληματική οργάνωση επιχειρούσε να καταλύσει το Πολίτευμα. Να κατηγορηθούν οι Χρυσαυγίτες για εσχάτη προδοσία». Αυτό είναι το σκεπτικό του παραπεμπτικού σημειώματος των ανακριτών με το οποίο ζητείται η άρση ασυλίας των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Ευστάθιου Μπούκουρα.

Οι ανακριτές επικαλούνται τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα (134 και επόμενα) που προβλέπουν βαρύτατες ποινές στην απόπειρα κατάλυσης του δημοκρατικού Πολιτεύματος της χώρας.

«...Ήταν εξαρχής και παραμένει, όπως προκύπτει από τις μαρτυρικές καταθέσεις, η κατάλυση του δημοκρατικού Πολιτεύματος (κατά παράβαση των άρθρων 134επ. του Ποινικού Κώδικα... Προκύπτουν και στοιχεία για ενδείξεις τέλεσης και άλλων εγκλημάτων από τους έξι βουλευτές, που είναι ήδη κατηγορούμενοι και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος...». 

Βεβαίως, για να «δεθεί» ακόμη περισσότερο μια τόσο σοβαρή κατηγορία θα πρέπει να βρεθεί και ο οπλισμός που φέρεται να είχε η εγκληματική οργάνωση, κάτι που έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία που ψάχνει παντού για γιάφκες της οργάνωσης. 

Παράλληλα, σε βάρος όλων των βουλευτών, σύμφωνα με τους ανακριτές, «έχουν προκύψει κατά την κρίση μας αποχρώσεις ενδείξεις ενοχής για την αποδιδόμενη σε αυτούς κακουργηματική πράξη, απολύτως δικαιολογούσες τη λήψη περιοριστικών μέτρων (προσωρινή κράτηση, περιοριστικοί όροι) κατ΄ εφαρμογήν των διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας...». 

Όπως εξηγούν στη συνέχεια, από εξέταση και άλλων προστατευομένων μαρτύρων προέκυψαν και νέα στοιχεία σε βάρος των βουλευτών Γερμενή, Μπούκουρα και Ηλιόπουλου. Για τον πρώτο περιγράφεται ρόλος επιλογής των «νεοσύλλεκτων». «Ο βουλευτής Κορινθίας», αναφέρουν, «διατηρεί και αποθηκεύει οπλισμό, ενώ ο Ηλιόπουλος αποτελεί σημαντικό στέλεχος ιδεολογικής κατήχησης των νεοσύλλεκτων...»

Όπως αναφέρει το διαβιβαστικό, η Χρυσή Αυγή θεωρεί "υπανθρώπους", τους αλλοδαπούς, τους μετανάστες, τους Ρομά, τους ομοφυλόφιλους, τους έχοντες κινητικά ή νοητικά προβλήματα και όσους έχουν διαφορετικές απόψεις από εκείνες της οργάνωσης.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ 

1. Στρατιωτική δομή 
2. Η απόλυτος ιεραρχία, η παραβίαση της οποίας επιφέρει σκληρές για τη σωματική ακεραιότητα και την προσωπικότητα του παραβάτου συνέπειες. 
3. Η τυφλή υπακοή στις εντολές των ανωτέρων 
4. Η συνωμοτική και βάσει προκαθορισμένων κανόνων δράση, η οποία περιλαμβάνει ακόμα και αιφνιδιαστικές, βίαιες και μαζικές επιθέσεις από νεότερας ηλικίας μέλη. 

Στο έγγραφο των ανακριτικών αρχών είναι πως η "στρατιωτική εκπαίδευση" των χρυσαυγιτών γίνεται σε διάφορες περιοχές της Αττικής, Μαλακάσα, Μάνδρα, Σαλαμίνα, στην οποία γίνεται χρήση όπλων, ενώ για τα τάγματα εφόδου, αναφέρει πως γίνονται από άτομα με ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και που έχουν εκπαιδευτεί σε συνθήκες παρόμοιες με εκείνη την εκπαίδευση των επίλεκτων ειδικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας

Ανατριχίλα προκαλεί και το ιστορικό της Χρυσής Αυγής, όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό των δύο ανακριτών : 

«Η Οργάνωση Χρυσή Αυγή», αναφέρουν, «η οποία είχε μορφή κλειστής ολιγάριθμου ομάδα ιδεολογικής επιμόρφωσης εθνικοσοσιαλιστών (ναζιστών) και εξέδιδε το περιοδικό ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ιδρύθηκε το έτος 1987... Η εν λόγω ομάδα, από την αρχή είχε ως επικεφαλής τον κατηγορούμενο, Νίκο Μιχαλολιάκο, ενώ την ίδια χρονιά διαχωρίστηκε το πολιτικό τμήμα από το επιχειρησιακό τμήμα... Και τα δυο τμήματα όμως διοικούνταν από την ίδια ηγετική ομάδα...». 

Στο πλαίσιο αυτό, κατ' εφαρμογήν των “καταστατικών αρχών” και επιδιώξεων της ως άνω οργανώσεως, διαπράχθηκαν δεκάδες αξιόποινοι πράξεις, εκ των οποίων ενδεικτικώς αναφέρονται οι κάτωθι : 

α) απόπειρα ανθρωποκτονίας με κατηγορούμενο τον Κωνσταντίνο Κοντόμου, ο οποίος έχει παραπεμφθεί στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών δια του υπ' αριθ. 3643/2013 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, 

β) ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από κοινού με κατηγορουμένους τους Διονύσιο Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών δια του υπ' αριθ. 3082/2013 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, 

γ) απόπειρα ανθρωποκτονίας και άμεσος συνέργεια στην προαναφερομένη πράξη με κατηγορουμένους τους Γεώργιο Αποστολόπουλο και Αλέξανδρο Χατζηπαυλίδη (έχει περαιωθεί η κυρία ανάκριση), 

δ) ληστεία απο κοινού με κατηγορουμένους τους Αλέξανδρο Βασιλάκη και Αγγελο Γεωργόπουλο (Α.Β.Μ. Φ 2013/2077/16.9.2013), 

ε) ληστεία απο κοινού κλπ με κατηγορουμένους τους Νικόλαο Βόσσο κλπ (Α.Β.Μ.Φ. 2011/4558 – ΕΓ46 – 12/5), 

στ) έκρηξη κλπ με κατηγορουμένους τους Χρήστο Κιουμουρτζούγλου κλπ. (Εισαγγελία Πρωτοδικείου Βόλου – Α.Β.Μ. Η/13 – 98), 

ζ) παραβάσεις σχετικώς με τις εκρηκτικές ύλες με κατηγορουμένους τους Ζήνωνα Μανθογιάννη κλπ (Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου – Α.Β.Μ. Η/12 -663), 

η) βαρεία σκοπουμένη σωματική βλάβη με κατηγορουμένους τους Αναστάσιο Πανταζή κλπ. (Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιώς – Α.Β.Μ. Φ 2012/979), 

θ) απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως από κοινού και κατά συρροή με κατηγορουμένους τους Βασίλειο Σιατούνη κλπ, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών δια της υπ' αριθ. 30481/3.5.2011 αποφάσεως του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών και 

ι) ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με κατηγορούμενο τον Γεώργιο Ρουπακιά, πέραν δε τούτων σε πληθώρα περιπτώσεων (μη εισέτι επακριβώς διαγνωσθεισών κατά την Ανάκριση) μέλη της οργανώσεως αναθέτουν την πώληση σε αλλοδαπούς διαφόρων ειδών και λαμβάνουν το μέγιστο μέρος των κερδών, παρέχοντες σε αυτούς “προστασία” (κατά παράβαση του άρθρου 385 παρ. 1 περ. α' και β' ΠΚ), εκμεταλλευόμενοι με σκοπό το κέρδος την ανάγκη των μεταναστών για ασφάλεια. Ήδη κατά τη διεξαγωγή εκ μέρους μας ανάκριση έχουν προκύψει νέα στοιχεία (άγνωστα κατά την προηγηθείσα προκαταρκτική εξέταση), τα οποία, κατά την άποψη μας, ενισχύουν το κατηγορητήριο και παρέχουν έναυσμα για εντατικοποίηση των ερευνών. 

Πηγή : Ημερησία