Τα dessous της απορρόφησης της ΑΤΕ από την Πειραιώς

Ρεπορτάζ: Λίλυ Σπυροπούλου
Από : kerdos.gr

Στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς περνάει άμεσα το υγιές κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία, σύμφωνα με μελέτες, είχε καταστεί μη βιώσιμη, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας...- 22%. Το σύνολο των 5.500 εργαζομένων της Αγροτικής θα απασχολούνται από τη Δευτέρα στον όμιλο Πειραιώς, η οποία αναλαμβάνει το σύνολο των υποχρεώσεων της ΑΤΕ, διατηρώντας όλο το δίκτυο. «Αν η Τράπεζα Πειραιώς δεν επέμενε στην προσφορά της, η Αγροτική σήμερα θα κατέβαζε ρολά», επισημαίνουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου. 

Οικονομικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν την απορρόφηση της ΑΤΕ ως την «πρώτη σημαντική κίνηση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» και εκλαμβάνουν τη συνένωση ως ένα «πολύ καλό μήνυμα προς την τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». 

Οπως είχε γράψει προ ημερών το «Κέρδος», το οποίο επιβεβαιώνεται πλήρως για τις πληροφορίες περί διαχωρισμού της Αγροτικής και κατόπιν πώλησης, η πάλαι ποτέ τράπεζα των αγροτών (σήμερα μόλις το 15% του χαρτοφυλακίου αφορά αγροτική πίστη, ενώ το 40% είναι στεγαστικά δάνεια) πωλείται σε άλλον ελληνικό τραπεζικό όμιλο, ο οποίος θα συμβάλλει στην ανακεφαλαιοποίησή της, με τη στήριξη και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το κακό κομμάτι, στο οποίο περιέρχονται όλες οι επισφάλειες και οι καθυστερήσεις, θα τεθεί προς εκκαθάριση. 

Οι εξελίξεις δίνουν προβάδισμα στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετά την απορρόφηση της Αγροτικής, καθίσταται δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με βάση το ενεργητικό της (75 δισ. ευρώ, συγκριτικά με τα 104 δισ. ευρώ της Εθνικής, τα 68,96 δισ. ευρώ της Eurobank και τα 57,6 δισ. ευρώ της Alpha Bank). Παράλληλα, όμως, το μεγάλο μέγεθος απαιτεί πολύ περισσότερα κεφάλαια εν όψει ανακεφαλαιοποίησης και πιθανότατα κρατικοποίηση της Τράπεζας. 

Πριν γυρίσει σελίδα η Αγροτική, είχε ύψος δανείων 18 δισ. ευρώ, καταθέσεις 17,5 δισ. ευρώ (με στοιχεία τέλος του 2011) και σημαντικά αρνητική κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία για να ανέλθει στον ελάχιστο δείκτη του 8%, απαιτούσε επιπλέον κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν μπορούσε να δώσει το ελληνικό Δημόσιο, ούτε, όμως, το ευρωπαϊκό ταμείο, καθώς η τρόικα, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν στηρίζουν μη βιώσιμες τράπεζες. Εκτός, αν βρισκόταν μία λύση που θα συνδυαζόταν με την απορρόφησή της από μία από τις τέσσερεις μεγάλες τράπεζες που έχουν κριθεί βιώσιμες και μπήκαν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Ειδικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πίεζε προς την κατεύθυνση να δοθεί λύση βιωσιμότητας για την Τράπεζα, η οποία κινδύνευε να κλείσει ως μη βιώσιμη, σύμφωνα με τα πορίσματα μελετών που πραγματοποίησαν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οι διεθνείς εταιρείες συμβούλων Alvarez & Marsal και Bain, που είχαν προσληφθεί αντίστοιχα από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Τον ενημερωτικό φάκελο για την πώληση της Αγροτικής παρέλαβαν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, καθώς και δύο διεθνείς εταιρείες με σκοπό την εξεύρεση πιθανού αγοραστή στο εξωτερικό. Προσφορά υπέβαλαν οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, αλλά η πρώτη αποσύρθηκε. 

Η μεταφορά της υγιούς Αγροτικής στον όμιλο Πειραιώς πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διαδικασιών που όρισαν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με σκοπό την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. (Για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης στο 210 98 92 900). Μάλιστα, το επόμενο διάστημα η διοίκηση της Πειραιώς θα ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Πηγές της Τράπεζας επεσήμαναν ότι «η συνένωση των δυνάμεων που οδηγεί σε έναν ακόμη πιο ισχυρό τραπεζικό όμιλο, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για την χρηματοδότηση της εθνικής οικονομίας». 

Διαβάστε εδώ περισσότερα