Τα 9 βήματα του Α. Σαμαρά για έξοδο της χώρας από την κρίση

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι αυτές εστιάζονται στα εξής εννέα βήματα:  

1. Έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις

Προανήγγειλε μάλιστα ότι όπου χρειάζεται, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για να τις επισπεύσει. 

2. Προώθηση αποκρατικοποιήσεων που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές υποχρεώσεις

Ο Πρωθυπουργός εστίασε συγκεκριμένα στις περιπτώσεις των σιδηροδρόμων- κυρίως στο λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά και σε τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα «αναπτυξιακά και όχι ταμειακά». Σημείωσε μάλιστα ότι όποιος τις αναλάβει θα πρέπει να κάνει επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. 

3. Συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν

Το βήμα αυτό, εξήγησε ο κ. Σαμαράς αφορά κυρίως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια «ασφαλώς με την παρουσία δημόσιας αρχής εποπτείας και ελέγχου». 

4. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

«Δεν μπορεί να κόβονται μισθοί και συντάξεις, ενώ περιουσιακά στοιχεία του κράτους μένουν αναξιοποίητα», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι προσβλέπει σε μεγάλα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα δώσει «όλη την απαραίτητη ώθηση», ώστε όχι μόνο να πιάσει η χώρα τους στόχους, αλλά και να τους ξεπεράσει. Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία Επενδυτικού Οχήματος Ειδικού σκοπού (το λεγόμενο SPV) για τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και παραμένει αναξιοποίητη. Εκανε ακόμη λόγο για νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να καθαρίσουν οι τίτλοι κυριότητας, να προσδιοριστούν οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης. 

5. Ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ)

«Προτεραιότητά μας είναι να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και να εκταμιευθούν το ταχύτερο δυνατόν τα κονδύλια για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Κύρια κατεύθυνση είναι, όπως εξήγησε, η κεντρική αδειοδότησή τους από το υπουργείο Ανάπτυξης, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τα μεγάλου μεγέθους έργα. 

6. Κλείσιμο-συγχώνευση δεκάδων οργανισμών φορέων του Δημοσίου 

 Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, υπάρχει κατάλογος μερικών εκατοντάδων τέτοιων οργανισμών, για μερικούς, από τους οποίους έχει αρχίσει η αξιολόγηση. Προανήγγειλε ότι όλες οι διαδικασίες θα επισπευσθούν, ώστε σε λίγους μήνες να έχει ληφθεί η απόφαση για τους περισσότερους. 

7. Μέτρα για στήριξη ρευστότητας και διευκόλυνση επιστροφής καταθέσεων

Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας που, όπως είπε, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 και θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις. Τόνισε μάλιστα ότι με ειδική νομοθετική ρύθμιση όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μια «τελευταία ευκαιρία» να τα δηλώσουν, ενώ όσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις. 

8. Μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης με τη χρήση της τεχνολογίας

Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε τη συγκρότηση ενός μόνιμου μηχανισμού συντονισμού των υπουργείων, καθώς και τη συγκρότηση διϋπουργικής επιτροπής για το σχεδιασμό και την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης. Εδωσε επίσης έμφαση στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλατφόρμων για την προμήθεια και τη διαχείριση υλικού σε όλο το ευρύτερο Δημόσιο. 

9. Επίσπευση του συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο

«Δεν μπορεί επιχειρήσεις να κλείνουν διότι τους χρωστά το κράτος», παρατήρησε ο κ. Σαμαράς και επισήμανε ότι μέσα σε ένα-ενάμιση χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ 

Άμεσα μέτρα ανακούφισης φορολογούμενων και ανέργων αλλά και ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τις οποίες ανέγνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι δόσεις για την καταβολή του φόρου εισοδήματος και της έκτακτης εισφοράς που περιλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Έτσι αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των 3 διμηνιαίων δόσεων που προβλέπει το σημερινό καθεστώς καταβολής των φόρων. Ανακοίνωσε ακόμη την επέκταση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας για έναν ακόμη χρόνο καθώς και την επέκτασή του και στους αυτοαπασχολούμενους. Παράλληλα έκανε λόγο για κινήσεις που θα αφορούν στη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ όσον αφορά τους δανειολήπτες ανέφερε ότι η μηνιαία δόση του δανείου στις τράπεζες δεν θα ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Σε ότι αφορά το πλαίσιο των μέτρων που στοχεύουν στο να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα επισπευστεί η διαδικασία για την εφαρμογή του συμψηφισμού των οφειλών του κράτους προς τους φορολογούμενους με τις οφειλές των τελευταίων προς το δημόσιο. Όπως είπε δεν μπορεί το κράτος να οφείλει σε επιχειρήσεις την ώρα που αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της κρίσης και να ζητά παράλληλα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Στα μέτρα αυτά εντάσσονται ακόμη η αλλαγή στο καθεστώς του Τειρεσία, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που ανέρχονται σε 12,5 δισ. ευρώ, καθώς και κίνητρα για την αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών. Κεντρικό ρόλο στα μέτρα αυτά θα έχει νομοθετική ρύθμιση την οποία θα προωθήσει η κυβέρνηση στη Βουλή και θα περιλαμβάνει κίνητρα για την επιστροφή των κεφαλαίων που έφυγαν από τη χώρα. Ο Πρωθυπουργός ανακοινώσε ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους δεν δήλωσαν στην εφορία εισόδημα και έσοδα τα οποία έβγαλαν στο εξωτερικό. Διευκρίνισε πάντως ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα αφορά τους πολιτικούς ούτε βεβαίως χρήμα που προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες. Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων και όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε και οι καταθέσεις. 

ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΜΑΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ 

Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις φάνηκε ιδιαίτερα αυστηρός με τους ευρωπαίους εταίρους λέγοντας χαρακτηριστικά “φτάνει να μην έρχονται κάθε τόσο κάποιες ατυχέστατες δηλώσεις ξένων αξιωματούχων να χαλάνε την εικόνα για την Ελλάδα. Συνήθως απρόκλητα και χωρίς κανένα λόγο. Αυτό πρέπει να σταματήσει”. Ιδιαίτερα ενοχλημένος ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν μπορεί η Ελλάδα να προσπαθεί να ξεκολλήσει τις αποκρατικοποιήσεις, να προσελκύσει επενδύσεις και οι ξένοι αξιωματούχοι να μιλάνε δημόσια για πιθανότητα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή. Με αυτό το σαφέστατο μήνυμα προς την Ευρώπη, ο κ. Σαμαράς έδειξε το στίγμα των προθέσεών του λέγοντας συγκεκριμένα πως “δεν μπορεί να μας μαλώνουν κι από πάνω ότι δεν κάνουμε εκείνα που, όταν προσπαθούμε να τα κάνουμε, τα τινάζουν στον αέρα”. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχει ορίζοντα τετραετίας,ενώ παραδέχθηκε πως το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων, αλλά αυτή τη φορά η χώρα έχει το όπλο της ενότητας. Περιέγραψε την κατάσταση της χώρας, με τους ανθρώπους να ψάχνουν για τροφή στα σκουπίδια, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πολλές αυτοκτονίες, αλλά και στην έξαρση της εγκληματικότητας.