Μείωση του Δημοσίου χωρίς απολύσεις

Πρώτα εκτελούμε, μετά διεκδικούμε είναι το σχέδιο με το οποίο κινείται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές.

Στην γραμμή αυτή έχει καταλήξει η κυβέρνηση με την σύμφωνη γνώμη και των τριών κομμάτων που συμμετέχουν. Παράλληλα έχει εγκαταλείψει την συνολική διαπραγμάτευση και έχει προκρίνει την τακτική step by step. Στο σχέδιο «εκτελούμε τα συμφωνηθέντα» περιλαμβάνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών μεταξύ των οποίων ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, θυγατρικές Αγροτικής, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και γενικότερα ότι μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών. Επίσης προβλέπεται «αξιοποίηση» δημόσιας περιουσίας με πρώτα τα λιμάνια που συζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κώστας Μουσουρούλης με τον κ. Ράιχενμπαχ και θα ακολουθήσουν τα αεροδρόμια και τα ακίνητα του δημοσίου. Για αυτά υπάρχει συμφωνία και με την Τρόικα η οποία πάντως ζητά χειροπιαστά αποτελέσματα μέσα στον Ιούλιο. Σαν αντάλλαγμα στο πλαίσιο της βήμα-βήμα διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση ζητά να μην επιμείνει η Τρόικα στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και στις περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο κ. Σαμαράς κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: ιδιωτικοποιήσεις, κλείσιμο και συγχώνευση υπηρεσιών και «διαρθρωτικές αλλαγές» για να καθησυχάσει τους δανειστές και «κόκκινες γραμμές» στα εργασιακά. 

Η γενικότερη διαπραγμάτευση του Μνημονίου παραπέμπεται για αργότερα, για τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της επόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε θα συζητηθεί η επιμήκυνση του προγράμματος σταθερότητας η κατανομή των 12 δις ευρώ και τα νέα μέτρα που θα την συνοδεύσουν οπότε θα τεθούν ξανά και οι απολύσεις στο δημόσιο και τα εργασιακά. 

Οι βασικές γραμμές των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης πάντως ακόμη δεν έχουν χαραχθεί αφού εκκρεμεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Τρόικα. Ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί το κλιμάκιο την Πέμπτη στη 1.00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Θα έχει προηγηθεί την ίδια ημέρα η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την Τρόικα. Στην συνέχεια κατά πάσα πιθανότητα θα έχει συνάντηση με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων θα αρχίσει την Παρασκευή μετά την ορκωμοσία των βουλευτών, που δεν είχαν ορκιστεί στις 7.00 το απόγευμα.

Ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί τα έχουν βρει στις γενικές γραμμές για την οικονομία και την διαπραγμάτευση με την Τρόικα εξακολουθούν να υπάρχουν αγκάθια στα άλλα θέματα κυρίως στην εξωτερική πολιτική και στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ειδικά στο τελευταίο αυτό θέμα υπάρχει κάθετη αντίθεση της ΔΗΜΑΡ στην κατάργηση του νόμου Ραγκούση, στην «ανακατάληψη των πόλεων» και γενικότερα στην «ατζέντα νόμου και τάξης» της ΝΔ που περιλαμβάνει αυστηροποίηση του πλαισίου για τις κοινωνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Όσο για την εξωτερική πολιτική τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.  

Πηγή