Πρόσωπα και παρασκήνιο με τους γενικούς γραμματείς από τη ΔΗΜΑΡ

Με έξι γενικούς γραμματείς ενισχύει το κυβερνητικό σχήμα η ΔΗΜΑΡ, η οποία αναμένεται να τοποθετήσει και άλλα πρόσωπα, προερχόμενα από τον πολιτικό της χώρο, σε ειδικές γραμματείες αλλά και σε μία από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις περιφερειών.  

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων κατέληξαν ήδη στην τοποθέτηση στελεχών που ανήκουν ή πρόσκεινται στη ΔΗΜΑΡ σε γενικές γραμματείες υπουργείων, χωρίς όμως – με ελάχιστες εξαιρέσεις – να είναι στην αιχμή του κυβερνητικού δόρατος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Στεφάνου στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ήταν προσωπική επιλογή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη

Στην κατανομή η οποία έγινε, κατά τις διαβουλεύσεις, σε μια προσπάθεια αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, «χρεώθηκε» στη ΔΗΜΑΡ ο κ. Στεφάνου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει κριτική από ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ γι' αυτή την επιλογή, καθώς ο κ. Στεφάνου υπήρξε γενικός γραμματέας επί υπουργίας κ. Γιάννη Ραγκούση

Πάντως, στο ίδιο υπουργείο, τοποθετήθηκε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης η κυρία Αννα Αναγνωστοπούλου, η οποία είναι μέλος της ΔΗΜΑΡ. 

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η ΔΗΜΑΡ στο γεγονός ότι γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ανέλαβε η πολεοδόμος - χωροτάκτης κυρία Μάρω Ευαγγελίδου, η οποία είναι μέλος του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ. 

Γνωστή για τη δράση της στα κινήματα πόλης και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος (υπήρξε μέλος του Παναττικού Δικτύου), η κυρία Ευαγελίδου είναι επί χρόνια στέλεχος στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (προϊσταμένη του Τμήματος Αστικής Ανασυγκρότησης και Μητροπολιτικών Παρεμβάσεων). 

Επίσης, γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης ανέλαβε ο καθηγητής ΕΜΠ (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών - Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής) κ. Βασίλης Μάγκλαρης, ο οποίος πρόσκειται στη ΔΗΜΑΡ και δραστηριοποιείται πολιτικά στον χώρο των ΑΕΙ με την παράταξη της Αριστερής Μεταρρύθμισης (ΑΡΜΕ). 

Ο 60χρονος κ. Μάγκλαρης έχει πλούσια διδακτική, ερευνητική και επαγγελματική δραστηριότητα που καλύπτει περιοχές τηλεπικοινωνιακών δικτύων. 

Στο υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, επελέγη ως γενική γραμματέας Διά Βίου Μάθησης το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, κυρία Ελένη Καραντζόλα, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια στην Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, γενικός γραμματέας νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου (υπουργείο Ναυτιλίας) αναλαμβάνει ο οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γιάννης Σπιλάνης, ο οποίος είναι μέλος της ΔΗΜΑΡ και στις εθνικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής Λέσβου της ΔΗΜΑΡ . 

Ο κ. Σπιλάνης είχε διατελέσει ειδικός επιστήμονας υπουργείου Αιγαίου, την περίοδο 1988-90, και έχει διδακτική και ερευνητική δραστηριότητα ιδιαίτερα σε θέματα περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, σε ζητήματα ανάπτυξης νησιωτικών οικοσυστημάτων, όπως επίσης και τουριστικής ανάπτυξης και πολιτικής. 

Επίσης, αναμένεται να αναλάβει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ο κ. Ηλίας Θεοδωρίδης, ο οποίος είναι από τους πρώην βουλευτές του ΠαΣοΚ που είχαν διαφωνήσει με την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου και προσχώρησαν στη ΔΗΜΑΡ. Πηγή