Διάβημα του Υπ. Εξωτερικών για τις δηλώσεις Κάμερον

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ότι θα κλείσει τα σύνορα της χώρας του, για τους Έλληνες αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη. Χθες το απόγευμα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιάννης Ζέππος, κατ' εντολήν του υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου κάλεσε τον Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα σε συνάντηση, προκειμένου να του επισημάνει ότι οι δηλώσεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες εμπέδωσης του κλίματος εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. 

Ο κ. Ζέπος επεσήμανε στον βρετανό πρέσβη ότι είναι ανεπίτρεπτες τέτοιες δηλώσεις, από τη στιγμή μάλιστα που το τελευταίο διάστημα έχουν επαναληφθεί σε τουλάχιστον άλλες δύο περιπτώσεις τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ όσο και από την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι, ενώ αντιβαίνουν και στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων στην ΕΕ. 

Ο κ. Κάμερον, ο οποίος δέχεται έντονες πιέσεις το τελευταίο διάστημα από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος ακόμη και για προκήρυξη δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προληφθεί μία μαζική είσοδος Ελλήνων στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη μεγάλη ύφεση και να προστατευθεί η Βρετανία. Εχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για όλες τις πιθανότητες». 

Στο θέμα παρενέβη και η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Αννυ Ποδηματά, λέγοντας ότι σε μία περίοδο που η Ευρώπη βιώνει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση της, τα σενάρια περί κλεισίματος των συνόρων της Βρετανίας σε έλληνες πολίτες «αναπαράγουν το κλίμα διχασμού, φόβου και ανασφάλειας που τα τελευταία χρόνια έχουν αποδομήσει πλήρως την Ευρώπη». Και κάλεσε τον κ. Κάμερον να συμβάλει στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών. «Στην παρούσα συγκυρία θα ήταν προτιμότερο να ορθώνουμε από κοινού τείχη στη διακίνηση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και όχι μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών» συμπλήρωσε η κυρία Ποδηματά. 

 Πηγή