Κοινή γραμμή ενόψει τρόικας

Ρεπορτάζ : Έλλη Τριανταφύλλου - Γιώργος Π. Τερζής
Από : Καθημερινή

Να εξαντλήσουν την προσπάθεια για αποφυγή νέων οριζόντιων μέτρων και να ηγηθούν της μάχης για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, μετά την παρουσίαση του νέου Μεσοπροθέσμου το οποίο θα επιχειρήσει να καταρτίσει η κυβέρνηση, συμφώνησαν χθες ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης κατά την τρίωρη συνάντησή τους στο Μαξίμου.

Ωστόσο, παρά την κοινή γραμμή πλεύσης η οποία έχει στο επίκεντρό της την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, από τη χθεσινή σύσκεψη δεν έλειψαν τα αγκάθια αλλά και ο προβληματισμός για την υποδοχή που θα επιφυλάξει η τρόικα στις αποφάσεις της Αθήνας. 

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η στάση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος απέφυγε εκ νέου να κλείσει τη συζήτηση περί νέων οριζόντιων περικοπών, αναγκάζοντας το Μαξίμου σε διορθωτική κίνηση προκειμένου να μη δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει διάσταση απόψεων. 

Στην τρίωρη συζήτηση, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έκριναν ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα εντός του 2012 για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» λόγω ύφεσης, επέμειναν στην αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων, ενώ επανέλαβαν από κοινού την προσήλωση της κυβέρνησης τις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για τα οποία θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από την έλευση της τρόικας. 

Συμφώνησαν ακόμη στην ανάγκη να επικαιροποιήσουν οι ίδιοι το Μεσοπρόθεσμο, προκειμένου αυτό να μην επιβληθεί εκ νέου από τους δανειστές. Στην επιμονή του κ. Βενιζέλου για άμεση επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά έλεγαν ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν σαφή δείγματα γραφής από την ελληνική κυβέρνηση και μετά να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, υπονοώντας ότι θα πρέπει και η τρόικα να πάρει θέση για το γεγονός ότι, παρά τα μέτρα της προηγούμενης περιόδου, η ύφεση αγγίζει το 7% και η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2012 τα δύο δισεκατομμύρια. 

«Δεν αντέχονται άλλα μέτρα. Την ώρα που πάμε να μαζέψουμε την ύφεση, νέα μέτρα θα τινάξουν αυτή την προσπάθεια στον αέρα», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στην εισηγητική του τοποθέτηση, δίνοντας το στίγμα της επιχειρηματολογίας που θα αρθρώσει η Αθήνα. 

Παρουσία του κ. Στουρνάρα, οι πολιτικοί αρχηγοί αναζήτησαν επί δυόμισι ώρες τρόπους για την εξοικονόμηση 11,6 δισ. τη διετία 2012-13, χωρίς πάντως να καταλήξουν σε συγκεκριμένα μέτρα. 

Παρότι αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η «τρύπα» των δύο δισ. ευρώ στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού δυσχεραίνει σημαντικά τις αποφάσεις, ο κ. Σαμαράς και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επέμειναν ότι δεν θα πρέπει να γίνουν μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και αντ' αυτών να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα

Και οι τρεις έδωσαν έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να αναδεικνύει ως προτεραιότητα τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Στη λογική αυτή, συμφώνησαν στην εφαρμογή «επιδοματικής πολιτικής» με γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν όλα τα νοικοκυριά από την εξίσωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης με αυτή του πετρελαίου κίνησης. 

Ο κ. Βενιζέλος ανέδειξε με έμφαση την ανάγκη χαλάρωσης του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, ενώ και οι τρεις χαρακτήρισαν κρίσιμο το να ολοκληρωθεί το ταχύτερο ο έλεγχος που διενεργείται στα «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων. Συμφώνησαν, ακόμη, να εξεταστούν όλα τα κοινωνικά επιδόματα και οι μεταβιβάσεις, από μηδενική βάση.