Τι είπε ο Σαμαράς στην Τρόικα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικα, επανέλαβε τις βασικές θέσεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται, από την επιστολή του στους ηγέτες της Ευρωζώνης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. 

Στην ωριαία σχεδόν συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας ο Πρωθυπουργός δεν μπήκε σε συζήτηση, καθώς η μεγάλη μάχη θα γίνει στα τέλη Ιουλίου που θα ξανάρθει η Τρόικα. Υπογράμμισε όμως την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή. Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του θα προχωρήσει σε γενναίο πακέτο αποκρατικοποιήσεων, στον περιορισμό του δημόσιου τομέα, στη φορολογική μεταρρύθμιση και στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος

Ο κ. Σαμαράς τόνισε επίσης ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και νέους φόρους και σημείωσε ότι οι περικοπές στο δημόσιο δεν θα γίνουν με απολύσεις, αλλά με περιορισμό της σπατάλης και κλείσιμο φορέων του δημοσίου. 

Υπενθυμίζουμε το περιεχόμενο της επιστολής του Πρωθυπουργού: 

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης. 

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος. 

Θα επιταχύνω την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων. 

Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί, επίσης, η επίτευξη όλων των στόχων. 

 Αντώνης Κ. Σαμαράς” 

 Πηγή