Σαμαράς στη WSJ: «Κάνοντας την Ελλάδα να δουλέψει»

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χαμένη υπόθεση. Η Ελλάδα δεν είναι βάρος, είναι κεφάλαιο. Η Ελλάδα μπορεί ακόμα να παρουσιάσει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη», γράφει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη Wall Street Journal, με τίτλο «Κάνοντας την Ελλάδα να δουλέψει».

«Οι Έλληνες πρέπει να προσαρμοστούν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όμως, ποια χώρα μπορεί να χάσει τόσο πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Και ποια δημοκρατία μπορεί να αντέξει ένα τόσο μεγάλο σοκ με τόσο άσχημα αποτελέσματα;», αναρωτιέται. 

Η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι η προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα εάν δεν ληφθούν μέτρα για την ανάκαμψη και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη, τονίζει. «Χωρίς την ανάκαμψη, δεν μπορούμε να επιτύχουμε πολλά. Τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα χειροτερέψουν. Αυτό ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν 30 χρόνια δημόσιας σπατάλης για να ανέβει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ. Με δύο χρόνια σκληρής λιτότητας, έφτασε στο 168% του ΑΕΠ. Προφανώς, το φάρμακο δεν δούλεψε», λέει ο Σαμαράς. Και δεσμεύεται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ήδη καθυστερήσει. «Θα τις κάνουμε πιο αποτελεσματικές και θα βελτιώσουμε κάποιες από τις πιο τοξικές τους παρενέργειες, εφαρμόζοντας, ταυτόχρονα, μέτρα ανάκαμψης», εξηγεί. 

 «Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα να δουλέψει. Θέλουμε να θέσουμε ένα πρωτοφανές θετικό παράδειγμα για την Ευρωζώνη. Για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε τη βοήθεια και την κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων μας», καταλήγει.