Απάτη ΠαΣοΚ με το πετρέλαιο θέρμανσης

Απόπειρα πολιτικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού εκδηλώθηκε χθες από την «πράσινη» πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών: Ισχυρίσθηκε ότι η αποφασισθείσα υπέρμετρη αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον προσεχή Οκτώβριο, η οποία θα επιβαρύνει εκατομμύρια νοικοκυριά με αύξηση του κόστους θέρμανσης τουλάχιστον κατά 30%, είναι μέτρο που θα… περιορίσει το λαθρεμπόριο! Επιπλέον εξήγγειλε τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, μέτρο το οποίο είναι… «στον αέρα», αφού δεν έχει προβλεφθεί για αυτό καμιά δαπάνη στον Προϋπολογισμό του 2012! 

Η ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε χθες ότι το μόνο μέτρο κατά του… λαθρεμπορίου καυσίμων, το οποίο είναι ικανή να προωθήσει εντός των προσεχών 6,5 μηνών, είναι η… αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από το 14,5% στο 70%-80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης! Αποκάλυψε δηλαδή ότι το μόνο έτοιμο και άμεσα εφαρμόσιμο μέτρο που έχει δρομολογήσει για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, εδώ και 2,5 χρόνια θητείας, είναι η … ανατίμηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%-40%, η οποία θα γίνει από τις 15-10-2012 με στόχο… να μειωθεί σημαντικά η διαφορά τιμής με το πετρέλαιο κίνησης και να μην υπάρχει σημαντικό οικονομικό κίνητρο για τη διάπραξη λαθρεμπορίου! Στην πραγματικότητα όμως το μόνο αποτέλεσμα αυτού του… μέτρου θα είναι να γίνει πανάκριβο το πετρέλαιο θέρμανσης από την επόμενη χειμερινή περίοδο, καθώς η τιμή του θα φθάσει να κυμαίνεται μεταξύ 1,30 και 1,40 ευρώ το λίτρο από περίπου 1 ευρώ το λίτρο που είναι σήμερα. Η εμμονή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στην απότομη υπεραύξηση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι αποτέλεσμα της συμφωνημένης από τον περασμένο Οκτώβριο αντιλαϊκής πολιτικής του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλου με την Τρόικα. Τον μήνα εκείνο ο κ. Βενιζέλος προώθησε το νόμο 4024/2011, στο άρθρο 38 (παράγραφος 4) του οποίου προβλέπεται ότι η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης από το 14,5% στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή από τα 0,06 στα 0,33 ευρώ το λίτρο θα γίνει από τις 15-10-2012 κι όχι σταδιακά μέχρι τις 30-9-2013, όπως προέβλεπε αρχικά ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος (ν. 3986/2011-άρθρο 36 παράγραφος 8α) του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ψηφίσθηκε τον Ιούνιο του 2011!

Επιπλέον, οι «πράσινες» ηγεσίες του υπουργείου δεν κατάφεραν να προωθήσουν επί 2,5 χρόνια θητείας τους αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών. Μόλις χθες, λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή εν όψει βουλευτικών εκλογών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου παρουσίασε αναλυτικά στους βουλευτές των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εμπορίου νέα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων που δρομολογούνται για ψήφιση! Μάλιστα, από την παρουσίαση προκύπτει ότι το μόνο άμεσης εφαρμογής… «μέτρο» είναι, τελικά, η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στο επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης από τον προσεχή Οκτώβριο… 

 Χωρίς όρια η «πράσινη» εξαπάτηση του ελληνικού λαού 

Η απόπειρα εξαπάτησης της κοινής γνώμης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν σταματά… Ο κ. Π. Οικονόμου βρήκε χθες την ευκαιρία, εν όψει εκλογών, να εξαγγείλει δύο νέες… φιλολαϊκές παρεμβάσεις που –όπως είπε– σκοπεύει να κάνει, αν το ΠΑΣΟΚ ξανακυβερνήσει τη χώρα. 

1) Η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15-10-2012 μπορεί να μη γίνει στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, όπως προβλέπει ο νόμος Βενιζέλου-Τρόικας (ο ν. 4024/2011), αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό (σ.σ. π.χ. 70%), για να μην επιβαρυνθούν πολύ από την αύξηση του φόρου τα νοικοκυριά! Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ακόμη και να μειωθεί ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης ώστε η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης να είναι ακόμη μικρότερη όχι μόνο λόγω μείωσης του ποσοστού αλλά και του φόρου επί του οποίου θα υπολογιστεί το ποσοστό. Ακόμη όμως κι αν υλοποιηθούν αυτά που εξήγγειλε ο κ. Οικονόμου, το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι τον προσεχή Οκτώβριο ακριβότερο κατά 30% περίπου σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα, δηλαδή θα φθάσει το 1,30 ευρώ το λίτρο κατανάλωση! 

 2) Ταυτόχρονα με την αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης «θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης», το οποίο μάλιστα θα επιδιωχθεί να είναι σημαντικού ύψους και όχι «φιλοδώρημα»! Ωστόσο, πρόβλεψη για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης δεν έχει καταγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2012. Πέραν αυτού, από τα λεγόμενα του κ. Οικονόμου καθώς κι από πληροφορίες προκύπτει ότι το υπουργείο δεν έχει ακόμη προσδιορίσει ούτε καν τον αριθμό των δικαιούχων ούτε βεβαίως το ποσό της επιδότησης ούτε τον τρόπο χορήγησης. Απλώς έχουν κατατεθεί προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα χωριστεί σε τρεις ζώνες και ανάλογα με τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί σε κάθε ζώνη θα καθοριστεί το ύψος του επιδόματος, συνυπολογιζομένων εισοδηματικών κριτηρίων και στοιχείων για τη μέση κατανάλωση καυσίμων. Επιπλέον, από τα όσα ανέφερε ο κ. Οικονόμου, προκύπτει ότι το ύψος του επιδόματος ή ακόμη και το εάν τελικά θα χορηγηθεί θα εξαρτηθεί και από το εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι του φετινού Προϋπολογισμού στα έσοδα και τις δαπάνες! 

Ελεύθερος Τύπος