Παπακωνσταντίνου: "Δεν μπορώ να πιω ένα καφέ με τη γυναίκα μου"(vid)

Διαβάστε τι δήλωσε Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. "Δεν μετάνιωσα που μπήκαμε στο Μνημόνιο", είπε (Vid) 

Στην αναγκαιότητα του πρώτου μνημονίου τη δεδομένη στιγμή για την επιβίωση της χώρας έδωσε έμφαση ο υπουργός Περιβάλλοντος και τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο ίδιος μίλησε για το πολιτικό κόστος της υπογραφής του Μνημονίου και τον αντίκτυπο που αυτό είχε στην προσωπική του ζωή.

"Έχω υποστεί τεράστιο προσωπικό και πολιτικό κόστος, δεν μπορώ να κυκλοφορήσω στον κόσμο να βγω έξω να πιω έναν καφέ με τη γυναίκα μου". Χαρακτήρισε μάλιστα προδοσία το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας και ότι η υπογραφή του Μνημονίου αποτέλεσε τη μόνη διέξοδο για τη διάσωση της χώρας. 

"Το μνημόνιο ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει για να συνεχίσει η χώρα να συνεχίσει να στέκεται όρθια στα πόδια της. Προδοσία θα ήταν η χώρα να πτώχευε", ανέφερε. Δήλωσε ότι ως υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να πάρει αποφάσεις που δεν είχε δει ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και ο ίδιος προσωπικά, έκαναν αρκετά λάθη. "Ηθελα να αναμορφώσουμε πιο γρήγορα έναν προβληματικό, διεφθαρμένο φορολογικό μηχανισμό", είπε. 

Το φουσκωμένο έλλειμμα και τα αναπάντητα ερωτηματικά 

"Γιατί εγώ να φουσκώσω το έλλειμμα" διερωτήθηκε απαντώντας στις κατηγορίες σε διόγκωση του ελλείμματος του 2009. Τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε από την κυβέρνηση της ΝΔ 36 δισ. ευρώ έλλειμμα και 300 δισ. ευρώ χρέος. "Ο διοικητής της ΤτΕ είπε πριν τις εκλογές ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 10% και μετεκλογικά ότι θα φτάσει το 12% και έφτασε το 16% ακόμη και ο κ. Προβόπουλος το υποεκτίμησε τελικά", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Από την ημέρα που έκανα τη δήλωση περί Τιτανικού, τα spreads δεν κουνήθηκαν για τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Η επιστροφή στις αγορές το 2011 ήταν εκτίμηση της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ", δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει.

Γκρίζες προοπτικές και λάθος επιλογές 

Για να ορθοποδήσει η χώρα και να ξεκινήσει η άμεση ανάκαμψη της οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι είτε θα αυξηθεί η παραγωγικότητα στη χώρα, είτε θα μειωθούν οι μισθοί. "Χρειάζεται απελευθέρωση αγορών, διαρθρωτικές αλλαγές και προσέλκυση επενδύσεων για να μη μειωθούν οι μισθοί" παρατήρησε. Κληθείς να κάνει έναν απολογισμό του έργου του κ. Παπανδρέου, είπε ότι έκανε και επιμέρους λανθασμένες επιλογές, αστοχίες ή καθυστερήσεις αλλά αντιμετώπισε ένα πολύπλευρο πρόβλημα πάλεψε ταξίδεψε στην Ευρώπη και κατάφερε να στηθεί ένας μηχανισμός βοήθειας εκ του μηδενός. "Όταν μείωσα μίσθους και συντάξεις αισθάνθηκα όπως αισθάνθηκε ο υπουργός Οικονομικών στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία που έκαναν το ίδιο" τόνισε.
Δείτε το σχετικό βίντεο