Aντ. Σαμαράς: Δέσμευση, για εθνική πολιτική, σε Παιδεία, Πολιτισμό, Αθλητισμό (vid)

Τη δέσμευσή του για μια εθνική πολιτική για τον πολιτισμό, υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συναντήθηκε με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, στον χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.  

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε την πρότασή του για ένα ενιαίο υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πολιτιστικό πάρκο στην περιοχή από το Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι το Πολυτεχνείο, έργο που, όπως είπε, μπορεί να γίνει με χορηγίες. 

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους ανθρώπους του πνεύματος να σταθούν μπροστά του και όχι δίπλα του, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι αυτόφωτοι. Ζήτησε από τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών να βοηθήσουν έτσι ώστε να απενοχοποιηθούν όροι και έννοιες όπως είναι η πατρίδα, ο θεός, η επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη και η ασφάλεια, λέγοντας, χαρακτηριστικά, πως «ο κόσμος πιστεύει περισσότερο σε εσάς από ό,τι στους πολιτικούς και σας καλώ να δείξετε αλληλεγγύη». 

Στη συνέχεια προχώρησε σε μια σειρά δεσμεύσεις οι οποίες θα υλοποιήσουν το όραμά του για μια Εθνική Πολιτική Πολιτισμού: 

 - Θεσμική και λειτουργική ενοποίηση σε ενιαίο υπουργείο, της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού
 - Δημιουργία πολιτιστικού πάρκου στην περιοχή του Πολυτεχνείου, της οδού Τοσίτσα, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του πρώην ξενοδοχείου Ακροπόλ. Με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής αυτής, την πολιτιστική της αξιοποίηση και την σωτηρία των ιστορικών αυτών κτιρίων. Αυτό θα γίνει με κονδύλια από Χορηγίες και από το ΕΣΠΑ. 
- Ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος σε πανελλαδική δικτύωση, όλων των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να καταστεί ευκολότερος ο προγραμματισμός και ο συντονισμός των ανθρώπινων, των οικονομικών και άλλων πόρων του Υπουργείου 
 – Το Υπουργείο Πολιτισμού θα μετατραπεί σε Κιβωτό των καλλιτεχνών. Για να αποκατασταθεί πια η επικοινωνία της πολιτικής και των δημιουργών 
- Θα επαναφέρει και θα στηρίξει πραγματικά το θεσμό της χορηγίας. Θα υπάρξουν σοβαρά και πραγματικά κίνητρα σε όσους θέλουν να προσφέρουν και να επενδύσουν στους Έλληνες δημιουργούς 
– Θα αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι. Η απορρόφηση θα γίνεται στο εξής με κεντρικό έλεγχο. Για να παρακαμφθεί η απίστευτη γραφειοκρατία. Και θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει διαθέσιμο προς άξιους Έλληνες επιστήμονες, ερευνητές και καλλιτέχνες. 
 – Η Ελληνική Γλώσσα θα γίνει η γλώσσα μας το κύριο εργαλείο στην Εκπαίδευση. Αλλά και το πρωτεύον όργανο έκφρασης των Ελλήνων δημιουργών. Αυτή κράτησε και κρατάει την συνέχεια του Ελληνισμού, στους φωτεινούς αλλά και στους σκοτεινούς αιώνες της ύπαρξής μας. Με αυτή μπορούμε να αποδείξουμε και να καταφέρουμε οτιδήποτε. Πρέπει να τη ζωντανέψουμε στα σχολειά και στην καθημερινότητά μας. 67% των λογίων λέξεων σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες και 75% των επιστημονικών όρων σε όλους σχεδόν τους κλάδους της σύγχρονης επιστήμης έχουν ελληνικές ρίζες. Το μοναδικό αυτό πλούτο, εμείς οι ίδιοι τον έχουμε παραμελήσει. Δεν μπορεί να παιδιά μας να μη μπορούν να διαβάσουν Παπαδιαμάντη… 
- Τα Μουσεία θα γίνουν εφαλτήρια πολιτιστικής ανάπτυξης και συσπείρωσης τοπικού ανθρώπινου δυναμικού. Μείζονος σημασίας Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα μετατραπούν σε οργανισμούς αυτοδιοικούμενους με δικό τους προϋπολογισμό. Και θα ενισχυθεί η εξωστρέφειά τους, μέσω της συνεργασίας τους με Μουσεία του εξωτερικού. Επίσης οι αίθουσες αλλά και ο περιβάλλον χώρος των μουσείων και κυρίως το σύγχρονο αστικό τοπίο, θα στολίζεται συχνά με εικαστικές παρεμβάσεις. Οι μουσειακές εγκαταστάσεις πρέπει να γίνουν και κύριοι τουριστικοί προορισμοί. 
– Η Δημόσια Τηλεόραση θα «ανοίξει» και θα γίνει το πρώτο βήμα των Ελλήνων δημιουργών και κυρίως των νέων. Πάνω απ’ όλα, θα γίνει καταγραφέας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ό,τι καινούριου πολιτιστικού αγαθού παράγει η καθημερινότητα του λαού μας. Κι ανοίγοντας τον θησαυρό των ψηφιακών αρχείων της σε κάθε πολίτη θα μεταμορφωθεί σε θεματοφύλακα και φάρο της συλλογικής μας μνήμης. 
 – Εθνικό Θέατρο και κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος θα λειτουργήσουν τόσο προς τα έξω, ως προωθητές της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, όσο και προς τα μέσα, με τη στήριξή τους στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. 
 – Στο χώρο της μουσικής θα προστατέψουμε τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Με αυστηρή νομοθεσία θα πολεμήσουμε τη μάστιγα της πειρατείας στο χώρο της πνευματικής δημιουργίας. 
 - Θα υποστηριχθεί η Εθνική Λυρική Σκηνή για το μηδενισμό του χρέους της και την παράλληλη μεταφορά της στο νέο κτίριο που χτίζεται με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φαληρικό Δέλτα 
– Ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναπροσδιοριστεί. Η χρηματοδότησή για το βιβλίο θα σταθεροποιηθεί ακόμα και από διαφορετικά υπουργεία όπως το Εξωτερικών. Λιγότερες ΜΚΟ και περισσότερα χρήματα για το βιβλίο και τις μεταφράσεις Ελλήνων συγγραφέων, θα είχαν πολλαπλά καλύτερα αποτελέσματα. 
 – Στο χώρο του κινηματογράφου το βάρος θα δοθεί στην εξοικείωση των δημιουργών και μάλιστα των νέων, με την ψηφιακή τεχνολογία, που θα ανακουφίσει κυρίως οικονομικά την ακριβή αυτή τέχνη. 
 – Επίσης, θα στηριχτεί ο ανεξάρτητος ελληνικός κινηματογράφος που αποτελεί το μέλλον. Θα στηρίξουμε αποφασιστικά τη Διανομή της ελληνικής ταινίας, καθώς και την Κινηματογραφική Αίθουσα που αποτελεί παραδοσιακό πολιτιστικό αγαθό. 
– Η σύζευξη Παιδείας και Πολιτισμού που θα εγκαινιάσουμε, φέρνει πιο κοντά την δημιουργία Ακαδημία Σύγχρονων Τεχνών. Στόχος μας είναι να λειτουργήσει ως χώρος “στέγασης” και “έμπνευσης” για τις σύγχρονες μορφές τέχνης. 
– Και μια τελευταία παρατήρηση: Η Τέχνη και η δημιουργία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο μερικών «εκλεκτών». Είναι ανάγκη όλης της κοινωνίας. Από την επαφή αυτή κοινωνίας και Τέχνης δεν ωφελείται μόνον η κοινωνία. Αναζωογονείται και η Τέχνη! Παίρνει ερεθίσματα έκφρασης και αφορμές δημιουργίας. Με το να διοργανώνεις εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις ή χορού, μουσικές παραστάσεις ή φεστιβάλ Κινηματογράφου, δίνεις ζωντάνια και παρουσία στην Τέχνη ως σύντροφο στην καθημερινότητά μας. Κι όσο πιο γκρίζα είναι η καθημερινότητά μας, τόσο περισσότερο ανάγκη έχουμε το φώς των ανθρώπων του πνεύματος. Και το χρώμα των δημιουργών. 

Δείτε εδώ σχετικό video