Νεόπτωχοι ζητούν καταφύγιο στο Δρομοκαΐτειο!

«Την ίδια κατάληξη με τον 77χρονο συνταξιούχο Δημήτρη Χριστούλα ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του έξω από τη Βουλή, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, μας λένε ότι θα επιλέξουν και αρκετοί από τους έγκλειστους του νοσοκομείου, αν δεν τους περιθάλψουμε», δηλώνει στο www.protothema.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δρομοκαΐτειο κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

 Όπως μας καταγγέλλει ο ίδιος, τους τελευταίους μήνες όλο και πληθαίνουν τα περιστατικά των ατόμων που απειλούν με αυτοκτονία σε περίπτωση που το ίδρυμα τους αρνηθεί τη φιλοξενία. Δεν πρόκειται για άτομα εξαρτημένα από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά ή με χρόνια ψυχολογικά προβλήματα, αλλά για ανθρώπους απελπισμένους από την οικονομική κρίση, για άτομα τα οποία μέχρι πρότινος είχαν μια αξιοπρεπή εργασία, μπορούσαν να πληρώνουν το ενοίκιό τους, αλλά ξαφνικά λόγω της κρίσης τα έχασαν όλα. 

Αυτοί οι άνθρωποι δεν ζητάνε φάρμακα από εμάς, αλλά ένα πιάτο φαγητό κι ένα μέρος για να κοιμηθούν το βράδυ. Προσπαθούν να επιβιώσουν ακόμα και με αυτόν τον τρόπο. «Το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν φτάσει μέχρι του σημείου να προκαλούν εισαγγελικές εντολές, ύστερα από ψεύτικες φασαρίες που δημιουργούν, προκειμένου η αστυνομία να διατάξει εισαγγελική παραγγελία και να εισαχθούν με υποχρεωτικό εγκλεισμό τουλάχιστον 15 ημερών. Μόλις πάρουν εξιτήριο επιστρέφουν και πάλι κατά τον ίδιο τρόπο...». Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, το ιατρικό προσωπικό μένει αμήχανο μπροστά σε τέτοια περιστατικά και στο ανθρώπινο δράμα που βιώνουν, καθώς οι ίδιοι τούς ξεκαθαρίζουν ότι, αν τους αρνηθούν τη «φιλοξενία», θα αυτοκτονήσουν. 

 «Είναι άνθρωποι απελπισμένοι, οι οποίοι δεν αποκλείεται να κάνουν τις απειλές τους πράξη», μας εξηγεί ο κ. Γιαννάκος. Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις τους τελευταίους μήνες, όπου η οικονομία της χώρας βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης, με αποτέλεσμα σε κάθε εφημερία το προσωπικό του νοσοκομείου να αντιμετωπίζει δύο με τρία παρόμοια περιστατικά. Περίπου 20 «νεόπτωχοι» τον μήνα αναζητούν καταφύγιο στο Δρομοκαΐτειο νοσοκομείο

 Πηγή : protothema.gr