Αθώωση του Focus για την «άσεμνη» Αφροδίτη

Αθώος κρίθηκε από το τριμελές πλημμελειοδικείο ο εκδότης του γερμανικού περιοδικού «Focus» που κατηγορείτο για προσβολή συμβόλου κράτους που αφορούσε το γνωστό εξώφυλλο του περιοδικού, τον Φεβρουάριο του 2010, με την Αφροδίτη της Μήλου σε άσεμνη χειρονομία. 

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα σε βάρος του εκδότη καθώς το ύφασμα με το οποίο ήταν τυλιγμένη η Αφροδίτη της Μήλου δεν ήταν η ελληνική σημαία. Κήρυξε επίσης απαράδεκτη την ποινική δίωξη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης που είχε αποδοθεί σε πέντε δημοσιογράφους του περιοδικού, κρίνοντας ότι τα επίμαχα κείμενα, που χαρακτήριζαν τους Έλληνες «απατεώνες», αναφέρονταν σε πράξεις Ελλήνων πολιτικών και δεν είχαν πρόθεση να θίξουν τον ελληνικό λαό. 

Επίσης, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο για το αδίκημα της εξύβρισης καθώς με τον νέο νόμο η εξύβριση έγινε πταίσμα και παραγράφεται υφ' όρων ενώ έκριναν ότι δεν υφίσταται άμεσο έννομο συμφέρον και ζημιά των μηνυτών και απέβαλαν την πολιτική αγωγή. Την ικανοποίηση του γερμανικού περιοδικού για την αθωωτική απόφαση εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της εταιρίας Γιόνας Γκράσεϊ, που χαρακτήρισε την κατηγορία «παρωδία», κάνοντας λόγο για μια «επιτυχία της ελευθερίας του Τύπου».