Παγώνει την ασφάλιση εισαγωγών η Euler Hermes

Την διακοπή της κάλυψης των φορτίων που εισάγονται στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Euler Hermes, η μεγαλύτερη εταιρία ασφάλισης εμπορίου στον κόσμο, επικαλούμενη τους φόβους για αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη, όπως μεταδίδει το Reuters. 

«Η Euler Hermes αποφάσισε να διακόψει την κάλυψη φορτίων προς την Ελλάδα για το άμεσο μέλλον», σημείωσε εκπρόσωπος της εταιρίας στο Reuters, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτή η απόφαση θα επανεξεταστεί όταν βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι τα συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί θα παραμείνουν σε ισχύ, αλλά η εταιρία δεν θα αναλάβει νέες ελληνικές δουλειές, γεγονός που θα πλήξει τη δυνατότητα των Ελλήνων εισαγωγέων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως αναφέρει το πρακτορείο. 

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει δυσλειτουργίες στις παραγγελίες πρώτων υλών και μηχανημάτων για την ελληνική βιομηχανία αλλά και στις παραγγελίες τελικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι η Euler Hermes, η οποία ασφαλίζει τους εξαγωγείς έναντι του ρίσκου να μην πληρωθούν, είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ίσως προχωρούσε σε περιορισμούς όσον αφορά τις εξαγωγές στην Ελλάδα. Η εταιρία, που ανήκει κατά πλειοψηφία στη γερμανική ασφαλιστική Allianz, ασφάλισε πέρυσι φορτία αξίας 702 δισ. ευρώ.