Μέρκελ-Ολάντ: Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη

Κοινό μήνυμα πως η Ελλάδα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και «θα μείνει στο ευρώ» απηύθυναν από το Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ μετά την πρώτη τους συνάντηση, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς της Αθήνας.  

Το θέμα της Ελλάδας ήταν από τα πρώτα στα οποία αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου. Οι δύο ηγέτες επισήμαναν πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να εξετάσει πρόσθετα μέτρα για προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, τονίζοντας αμφότεροι πως σέβονται την απόφαση για νέες εκλογές -με τον Ολάντ να «δίνει» μάλιστα, εκ παραδρομής, και ημερομηνία της κάλπης, μιλώντας για «τις εκλογές της 17ης Ιουνίου». 

Μέρκελ και Ολάντ, σε διαφορετικό τόνο, περιέγραψαν ως εξής τη σημασία των εκλογών: «Οι Έλληνες πρέπει να δείξουν την προσήλωσή τους στην Ευρώπη» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, «ελπίζουμε πως η Ελλάδα μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη και πως οι πολίτες της θα ψηφίσουν υπέρ αυτού» σημείωσε η Μέρκελ. 

«Οι Έλληνες έχουν δείξει ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ», τόνισε η Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έδειξε στις τελευταίες εκλογές πως θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία και η Γαλλία είναι έτοιμες «να μελετήσουν την πιθανότητα συμπληρωματικών μέτρων για την ανάπτυξη στην Ελλάδα» αν η χώρα το ζητήσει, τόνισε. 

 «Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία για ανάπτυξη» είπε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος έστειλε επίσης σαφές μήνυμα στην Αθήνα πως «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει βήματα για την ανάπτυξη». Η ελληνική απόφαση για εκ νέου προσφυγή στις κάλπες είναι σεβαστή, τόνισαν και οι δύο ηγέτες. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να «υποστηρίξει την ανάπτυξη, αλλά οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν» σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ.  
Newsroom ΔΟΛ