Κρούγκμαν: Εκτός ευρώ η Ελλάδα εντός ενός έτους

Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στο επόμενο 12μηνο προεξοφλεί ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα “Independent” επισημαίνοντας ότι θα τον εκπλήξει μια διαφορετική εξέλιξη!  

Ειδικότερα, ο κ. Κρούγκμαν εξηγεί ότι «οι αριθμοί δεν βγαίνουν» και πως το πάγωμα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αναπόφευκτο, προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό θα σημάνει την ταυτόχρονη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. 

Ο γνωστός οικονομολόγος, τον οποίο εμπιστευόταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προχώρησε ακόμα ένα βήμα και κινούμενος στην μεθόριο της κινδυνολογίας σχολίασε ότι αν ήταν Έλληνας καταθέτης θα προσπαθούσε να τραβήξει τα χρήματά του από τις τράπεζες καθώς υπάρχει φόβος ότι αυτές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νέες δραχμές

 Προσθέτει ότι οι πιθανότητες ανάκαμψης εκτός ευρωζώνης θα υπάρχουν όπως ο ανταγωνιστικότερος τουριστικός τομέας, μετά όμως από μία «άσχημη» περίοδο έξι μηνών ή ενός έτους. Παρόλα αυτά σημειώνει ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας μετά το ευρώ, αν και τονίζει πως ούτε τώρα η Ελλάδα πορεύεται σε βιώσιμη οδό. 

Υ.Γ. από Πύθων : Η κινδυνολογία δεν έχει όρια... Ποιον οφελούν οι σκληρές δηλώσεις των Ευρωπαίων της κας Λαγκάρντ και των κολλητών συμβούλων του κ. Παπανδρέου; Αν πραγματικά θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ γιατί παίζουν με τα συναισθήματα των Ελλήνων πολιτών και προκαλούν τον θυμό του; Γιατί δεν αφήνουν να υπερτερήσει η λογική στην κάλπη; Το δίλημμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου δεν είναι ευρώ ή δραχμή... Την 17η Ιουνίου ή προχωράμε μόνοι μας χωρίς την βοήθεια των έξω ή προχωράμε μαζί τους υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας με κάποιες αλλαγές που θα κερδιθούν από την υπεύθυνη στάση μας απεναντί τους. Μπορούμε να διεκδικήσουμε αλλαγές στην νέα δανειακή σύμβαση, να τους πείσουμε για το ευρωομόλογο, με ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκής προπτικής, σταθερότητας και ανάπτυξης. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν έρχεται με ευχολόγια και υποσχέσεις... Αν παραμείνουμε προσκολλημένοι στην νοοτροπία του "λεφτά υπάρχουν", η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει... Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να εκληρώσουμε τις επιθυμίες των υπάλληλων του ΔΝΤ, των πολύ "hard" Ευρωπαίων και των ΜΜΕ της δραχμής που μας θέλουν εκτός ευρώ. Αυτοί που αναπολούν τις παλιές υποσχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου δουλεύουν για την κυριαρχία του Σύριζα, πιστεύοντας ότι είναι η μοναδική λύση να την σκαπουλάρουμε για άλλη μια φορά. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που ποντάρουν σε αυτή την στάση, ποντάρουν στην χρεοκοπία της χώρας μία ώρα νωρίτερα και ας μην το έχουν κάποιοι αντιληφθεί, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών...