Πλήρης στήριξη της πολιτικής Σαμαρά από τους Ευρωπαίους

Την αναθεώρηση και τροποποίηση των πολιτικών που «δεν δούλεψαν», ζήτησε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς , ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

Εξερχόμενος από τη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη περνούν κρίσιμες στιγμές. «Ζήτησα μέτρα που θα σταματήσουν την κατρακύλα της οικονομίας. Γιατί αλλιώς η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση, ούτε να πιάσει τους στόχους της. Πέρα από τη συνέχιση της προσπάθειας για δημοσιονομική προσαρμογή, ζήτησα και τροποποιήσεις των πολιτικών που δεν δούλεψαν. Για να σταματήσει η ύφεση, να μειωθεί η ανεργία, να δοθεί ελπίδα στους συμπολίτες μας που μέσα σε δύο χρόνια τα έχασαν όλα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά, το ΕΛΚ αναγνώρισε, για πρώτη φορά, την ανάγκη να συμπληρωθούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές με μέτρα που ενισχύουν άμεσα τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. «Τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, δεν πρέπει να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, παρατηρώντας ότι στην Ελλάδα δυναμώνει η δημιουργία ενός «πατριωτικού ευρωπαϊκού μετώπου», για να μην καταστραφούν όσα κέρδισε. 

«Είμαστε λαός που αντέχει στα δύσκολα. Είμαστε ένα έθνος που ξέρει να σηκώνεται στα πόδια του. Να παλεύει και να αναγεννάται», τόνισε ο Α. Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η μόνη εγγύηση είναι ένα «μέτωπο ευθύνη», γι αυτό η χώρα προχωρά με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με ενότητα, σταθερότητα, σχέδιο και πίστη στις δυνάμεις της. 

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ανάπτυξη, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε τα ομόλογα για έργα υποδομής, τη στήριξη των ανέργων με πρόσθετα κοινοτικά κονδύλια, τη στήριξη της ρευστότητας, την πιο ενεργή εμπλοκή της ΕΤΕπ για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού για την εγγύηση των καταθέσεων, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία των καταθέσεων απ΄τον ευρωπαϊκό νότο στο βορρά. 

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Τώρα, σταδιακά, όλη η Ευρώπη συγκλίνει σε αυτό που επιμέναμε εδώ και δύο χρόνια ότι, χρειάζεται ανάπτυξη για να βγούμε από την κρίση». Ειδικότερα, η Σύνοδος του ΕΛΚ, στα τελικά συμπεράσματά της κάνει ρητή αναφορά στην Ελλάδα επισημαίνοντας τα εξής: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα που αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική κρίση, εκφράζουμε το σεβασμό μας στις θυσίες του ελληνικού λαού τα δύο τελευταία χρόνια και αναγνωρίζουμε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετούς τομείς. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της ΝΔ και του προέδρου της, Αντώνη Σαμαρά, να αναπτύξει ένα πολιτικό μείγμα που θα στοχεύει στον περιορισμό του ελλείμματος, καθώς και στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε πιθανούς τρόπους ενίσχυσης των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της απασχόλησης σε συνδυασμό με τα αναγκαία μέτρα μεταρρυθμίσεων και το σεβασμό των δεσμεύσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα». 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Σύνοδο του ΕΛΚ, δήλωσε ότι το να καταγγέλλει μία χώρα του ευρώ τις μεταρρυθμίσεις, δεν είναι απλά λάθος, αλλά ψέμα

Αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες και για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη. Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ζήτησα μέτρα που θα σταματήσουν την κατρακύλα. Γιατί αλλιώς η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση. Ούτε να πιάσει τους στόχους της. Ζήτησα, λοιπόν, πέρα από την προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, αναθεώρηση και τροποποιήσεις των πολιτικών που δεν δούλεψαν. Για να σταματήσει η ύφεση. Για να μειωθεί η ανεργία. Για να δοθεί ελπίδα στους συμπολίτες μας -που μέσα σε δυο χρόνια- τα έχασαν όλα. Για πρώτη φορά, το ΕΛΚ αναγνώρισε, σήμερα, την ανάγκη να συμπληρωθούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές με μέτρα που να ενισχύουν άμεσα τις επενδύσεις, άμεσα την ανάπτυξη και άμεσα τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα ζήτησα μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, όπως τα ομόλογα για έργα υποδομής, τη στήριξη των ανέργων με πρόσθετα κοινοτικά κονδύλια, τη στήριξη της ρευστότητας, την πιο ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού για την εγγύηση των καταθέσεων, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία των καταθέσεων από τον ευρωπαϊκό νότο στο βορρά. Τώρα, σταδιακά, όλη η Ευρώπη συγκλίνει σε αυτό που επιμέναμε εδώ και δύο χρόνια ότι, πέρα απ’ όλα τα άλλα, χρειάζεται Ανάπτυξη για να βγούμε από την κρίση. Και τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, δεν πρέπει να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Γι αυτό και δυναμώνει στην Ελλάδα η δημιουργία ενός Πατριωτικού Ευρωπαϊκού Μετώπου. Για να μην καταστραφούν όσα κερδίσαμε τόσα χρόνια. Είμαστε ένας λαός που αντέχουμε στα δύσκολα. Είμαστε ένα έθνος που ξέρει να σηκώνεται στα πόδια του. Να παλεύει και να αναγεννάται. Το Μέτωπο ευθύνης είναι η μόνη εγγύηση. Γι αυτό και προχωράμε με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με ενότητα, με σταθερότητα, με σχέδιο και -πάνω απ’ όλα- με πίστη στις δυνάμεις μας!».   

Πηγή