Ποιοι υπάλληλοι θα βγουν στην εφεδρεία

Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Από : Έθνος

Αντιμέτωποι με την εφεδρεία θα βρεθούν κατά προτεραιότητα όσοι δημόσιοι υπάλληλοι -μόνιμοι ή αορίστου χρόνου- προσεγγίζουν τα 35 έτη υπηρεσίας, ενώ σε περίπτωση που έχουν συμπληρώσει και το 60ό έτος θα... οδηγηθούν απευθείας στη σύνταξη. Ουσιαστικά όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη θεμελίωση δικαιώματος θα οδηγηθούν στην εφεδρεία, με την αρχή να γίνεται από όσους χρειάζονται ένα μόλις έτος για την έξοδο στη σύνταξη.

Ειδικότερα οι βασικές κατηγορίες των ασφαλισμένων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφεδρεία είναι οι εξής:

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 και έχουν τουλάχιστον 33 έτη ασφάλισης. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Επομένως δημόσιος υπάλληλος που συμπληρώνει φέτος 34 έτη ασφάλισης θα μπει στην εφεδρεία για έναν χρόνο και στη συνέχεια θα πάρει πλήρη σύνταξη.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασφαλίστηκαν μετά το 1983 και είναι κοντά στη συμπλήρωση του 58ου έτους και της απαιτούμενης 35ετίας.

Σημειώνεται πως για τους συγκεκριμένους εργαζομένους ο τελευταίος νόμος προβλέπει την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Έτσι φέτος η "έξοδος" γίνεται με 36 έτη υπηρεσίας σε ηλικία 58 ετών.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι -κυρίως οι γυναίκες- που έχουν συμπληρώσει 25ετία και προσεγγίζουν το 60ό έτος. Για παράδειγμα γυναίκα χωρίς παιδιά που συμπλήρωσε 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 δικαιούται πλήρη σύνταξη στα 60. Σε περίπτωση που θεμελιώνει φέτος δικαίωμα, το όριο ηλικίας πάει στο 61ο έτος.

Οι αορίστου χρόνου -ανεξαρτήτως του αν ασφαλίστηκαν πριν ή μετά το 1983- που είναι κοντά στη συμπλήρωση της 35ετίας και του 58ου έτους (φέτος τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης φτάνουν τα 36).

Αντιθέτως δεν αναμένεται να οδηγηθούν στην εφεδρεία όσοι έχουν συμπληρώσει 25ετία και το 55ο έτος, καθώς στην περίπτωση αυτή μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη. Με βάση τις πληροφορίες στόχος είναι στην εφεδρεία να οδηγηθούν κατά προτεραιότητα όσοι δικαιούνται πλήρη σύνταξη (για τον λόγο αυτό φαίνεται πως δεν θα επηρεαστούν οι μητέρες ανηλίκων). Δύο σημαντικά ερώτημα για τον τρόπο εφαρμογής του νέου μέτρου θέτει ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος που ειδικεύεται σε ασφαλιστικά θέματα.

Το πρώτο ερώτημα αφορά το κατά πόσο μπορεί κάποιος να αποφύγει την εφεδρεία παίρνοντας μειωμένη σύνταξη. Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το κατά πόσο ένας εργαζόμενος μπορεί να βγει από την εφεδρεία πριν συμπληρώσει έναν χρόνο, εφόσον στο ενδιάμεσο διάστημα πιάσει τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ρύθμιση για τον υπολογισμό της σύνταξης, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές που είχε ο εργαζόμενος πριν βγει στην εφεδρεία.

3.000 υπάλληλοι γλιτώνουν με... σύνταξη

Στη σύνταξη θα... οδηγηθούν άμεσα όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας. Εκτιμάται πως πρόκειται για περίπου 3.000 με 4.000 άτομα, που θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στον χρόνο. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για πλήρη σύνταξη και επομένως δεν πρόκειται να οδηγηθούν στην εφεδρεία. Για τον σκοπό αυτό θα καταργηθεί πρόσφατη ρύθμιση που επέτρεπε την παραμονή στο Δημόσιο και μετά τη συμπλήρωση 35ετίας και του 60ού έτους.