4η Οκτωβρίου 2009 ΓΕΝΕΘΛΙΑ: Δύο χρόνια μιζέριας, φτώχειας, εξαθλίωσης και κατάθλιψης

Του Δ. Γιαννακόπουλου
Από : Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Αν η 24η Ιουλίου 1974 εορτάζεται ως η ημέρα αποκατάστασης του πολιτεύματος και έναρξης της Μεταπολιτευτικής περιόδου, η 4η Οκτωβρίου 2009 πρέπει να καταγραφεί ιστορικά ως ημέρα μνήμης για τη Μεταπολίτευση που τελείωσε και τη λογική που χάθηκε.

Ο πρωθυπουργός με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» κέρδισε με συντριπτική διαφορά 10,5 μονάδων τον Καραμανλή που επέμεινε ως την τελευταία στιγμή στο πάγωμα μισθών-συντάξεων και ξεκίνησε τη διαδρομή προς το έρεβος της χρεοκοπίας.

Δύο χρόνια μετά, η χώρα δεν αντέχει να μετρήσει άλλες πληγές και οι πολίτες βυθισμένοι σε κατάθλιψη αδυνατούν, όπως προκύπτει από τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, να βρουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας στα όσα συμβαίνουν.

Η απώλεια τεσσάρων μισθών ετησίως, η εκτίναξη των φορολογικών συντελεστών στο 40% και του ΦΠΑ στο 23%, ο διπλασιασμός της ανεργίας, η αλματώδης άνοδος του Χρέους , η επίσης φρενήρης πορεία της ύφεσης που από το 0,3% το 2009 έχει υπερβεί σήμερα το 7,8%, η φορολόγηση ακόμη και των ανέργων και των ατόμων με αναπηρία, οι έξι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία, η έξοδος της Ελλάδας από τις αγορές και η ένταξη της στην τρόικα, η κατακρήμνιση του κοινωνικού ιστού και των ασφαλιστικών ταμείων, η πλήρης αδράνεια της δημόσιας διοίκησης, το κλείσιμο του 43% των εμπορικών επιχειρήσεων και η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των αυτοκτονιών, αποτελούν μερικές από τις βαθιές πληγές που κατάφεραν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του στο κορμί της ελληνικής κοινωνίας.

Συνέπειες

Ουδέποτε στο παρελθόν, ο αριθμός των ανέργων ήταν μεγαλύτερος από εκείνος των εργαζόμενων. Ουδέποτε στο παρελθόν μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις. Ουδέποτε η Ελλάδα προκάλεσε τέτοια κρίση στην παγκόσμια κοινότητα που σήμερα απειλείται με κατάρρευση.

Οι αριθμοί δημιουργούν ιλίγγους και το κυριότερο δεν επιτρέπουν καμία προσδοκία για την επόμενη μέρα. Τον Νοέμβριο του 2009 ο πρωθυπουργός έλεγε ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο, τον Μάρτιο του 2010 πριν από τη συνάντηση του με τη Μέρκελ δήλωνε ότι έβαλε το πιστόλι στο τραπέζι.

Ένα μήνα μετά, η Ελλάδα παραδόθηκε στο ΔΝΤ. Αποδείχτηκε ότι ο Γ. Παπανδρέου βγάζοντας το πιστόλι από τη θήκη αντί να το βάλει στο τραπέζι, πυροβόλησε τα πόδια του και μάλιστα όχι μία, αλλά πολλές φορές!

Διασυρμός

Δύο χρόνια μετά , το ΠΑΣΟΚ είναι… ακόμη εδώ με ποσοστό που δεν υπερβαίνει δημοσκοπικά το 16% , τον πρωθυπουργό να σύρεται και να διασύρεται διεθνώς, τον υπουργό Οικονομικών να πέφτει από το ένα εγκληματικό λάθος στο άλλο ανακοινώνοντας συνεχώς νέα ανεφάρμοστα μέτρα.

Οι τρεις οίκοι αξιολόγησης να έχουν υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στη βαθμίδα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας (selective default), το 93% των αναλυτών του Bloomberg να δηλώνουν ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει, τους δείκτες των CD’S (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) να δίνουν ανάλογο ποσοστό 98,5% μιας και το ασφάλιστρο του πενταετούς ομολόγου έχει υπερβεί τις 6.000 μονάδες και τους δείκτες του Χρηματιστηρίου να παλεύουν να κρατήσουν τη χρηματαγορά στις 800 μονάδες.

Στάση πληρωμών

Είναι δύσκολο να συμπυκνώσει κανείς σε προτάσεις τις συνέπειες μιας τέτοιας έκτασης καταστροφικής πολιτικής που άλλαξε την ροή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Πλέον, αποτελεί παρελθόν ο 13ος μισθός, τα επιδόματα του Πάσχα και του καλοκαιριού, η εργασιακή ασφάλεια που παρείχαν ο δημόσιος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, η αυξημένη κατανάλωση των προηγούμενων ετών και η εμπορική δραστηριότητα.

Πάνω από 60 δισ. ευρώ καταθέσεις αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες, πάνω από 250.000 Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό ενώ υπολογίζεται ότι άλλοι τόσοι θα φύγουν το επόμενο οκτάμηνο.

Οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους υπερβαίνουν τα 6,8 δισ. ευρώ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει πλήρως παγώσει με αποτέλεσμα να σταματήσουν όλα τα δημόσια έργα ενώ από την περασμένη Άνοιξη ξεκίνησαν οι στάσεις πληρωμών σε διάφορους οργανισμούς του Δημοσίου οι οποίες τείνουν να γενικευτούν τον Οκτώβριο και αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει έγκαιρα την έκτη δόση, αναπόφευκτα δεν θα μπορέσει να καταβάλλει στους δικαιούχους τους αγρίως πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις.

Πηγή
:
http://elpidablog.blogspot.com/