Ρεπορτάζ : Μαρία Δεληθανάση
Από : Καθημερινή
Εληξε χθες, έπειτα από 44 ημέρες, η απεργία πείνας των μεταναστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ύστερα από τη δεύτερη και τελική συνάντηση εκπροσώπων των απεργών πείνας με την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Υγείας. Μετά τη λήξη της συνάντησης που έγινε στη ΓΣΕΕ, η συμφωνία των δύο πλευρών επικυρώθηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους περίπου 150 απεργούς πείνας που περίμεναν στο κτίριο «Υπατία». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε υπαγωγή των απεργών πείνας στο υπό ανοχή καθεστώς, δηλαδή σε καθεστώς αναστολής απέλασης για έξι μήνες με δυνατότητα ανανέωσης. Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στον πρόσφατο νόμο για το πολιτικό άσυλο και τους πρόσφυγες και συντάχθηκε στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις Eπιστροφές.
Προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς αυτό, οι απεργοί συμφώνησαν στην καταγραφή, ταυτοποίηση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων τους. Η σχετική λεπτομέρεια δεν περιλαμβάνεται στον εν λόγω νόμο, αλλά θα συμπεριληφθεί στο Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί από το υπ. Εργασίας (και θα συνυπογραφεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη) για τους τρόπους ένταξής τους στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, όσοι αλλοδαποί δεν μπορούν να απελαθούν, για μια σειρά λόγων, θα έχουν δικαίωμα να εργάζονται για όσο χρόνο παραμένουν στο κράτος υπό συγκεκριμένες συνθήκες μέχρι να καταστεί δυνατή η απέλασή τους. Η σχετική ρύθμιση έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών για καταπολέμηση της μαύρης εργασίας μεταναστών, που έχει πάρει ενδημική μορφή σε όλη την Ευρώπη.
Στο αίτημα των μεταναστών να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην πατρίδα τους για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, η κυβέρνηση έδωσε τελικά τη συγκατάθεσή της. Οι απεργοί πείνας θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν για ανθρωπιστικούς λόγους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα για όσο καιρό θα διαρκεί η αναστολή απέλασης. Το σχετικό θέμα θα διευθετηθεί από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών.
Η κυβέρνηση είχε απορρίψει εξαρχής την υπαγωγή των 300 απεργών πείνας στο ανθρωπιστικό καθεστώς, που ανοίγει την πόρτα για υπαγωγή στη νομιμότητα. Το καθεστώς αυτό χορηγείται σε θύματα εργατικών ατυχημάτων, διακίνησης, ανηλίκους, πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα υγείας κ. ά.
Κατ' εξαίρεσιν
Για την υπαγωγή ενός αλλοδαπού με τα παραπάνω χαρακτηριστικά στο ανθρωπιστικό καθεστώς είναι απαραίτητη η ύπαρξη θεώρησης εισόδου ή παλαιάς άδειας διαμονής. Κατ' εξαίρεσιν, δεν απαιτούνται τα παραπάνω, εάν ο/η αλλοδαπός/ή αποδείξουν ότι διαμένουν στη χώρα παρανόμως για τουλάχιστον 12 χρόνια. Ενα από τα κριτήρια απόδειξης είναι η καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Ο υπ. Εσωτερικών, λοιπόν, δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μειώσει τη 12ετία παράνομης διαμονής προς την κατεύθυνση των οκτώ χρόνων. Η σχετική τροποποίηση μπορεί να γίνει με υπουργική απόφαση. Ομως, ο κ. Ραγκούσης δεν διευκρίνισε τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται προκειμένου κάποιος να έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτημα για άδεια παραμονής έπειτα από οκτώ χρόνια παράνομης διαμονής στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, το ανθρωπιστικό καθεστώς θα χορηγείται εάν κρίνεται από τη διοίκηση ότι ο αλλοδαπός χρήζει χορήγησής του.
Σε ό, τι αφορά τη δέσμευση του υπ. Εργασίας για μείωση των ενσήμων που απαιτούνται στις άδειες διαμονής, διευκρινίσθηκε ότι για όσους έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας σε σταθερό εργοδότη ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης μειώνεται από 200 ημέρες σε 120 για όσους έχουν ετήσιες άδειες διαμονής και από 400 ημέρες σε 240 για όσους έχουν διετείς άδειες διαμονής. Οσον αφορά αυτούς που έχουν εξαρτημένη εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες, ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης μειώνεται από 150 σε 120 ημέρες για τις ετήσιες άδειες και από 300 ημέρες σε 240 για τις διετείς άδειες διαμονής.
Οι απεργοί πείνας, από την πλευρά τους, έκριναν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων τους απέδειξε πως δικαιώθηκε ο αγώνας τους, που είναι αγώνας της εργατικής τάξης. «Η απόφαση έδειξε σε όλους τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες ότι η κυβέρνηση του Μνημονίου δεν είναι ανίκητη», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους.
Υ.Γ. από Πύθων : Πανηγυρίζουν οι παράνομοι μετανάστες για την απόφαση της κυβέρνησης και μαζί με αυτούς χιλιάδες νόμιμοι, υποστηρικτές του ΠαΣοΚ. Το ίδιο έκαναν και στις εκλογές του 2009 οι νόμιμοι μετανάστες. Η επιλόγη τους απ' ότι φαίνεται δικαιώνεται...
Έχετε σκεφτεί όμως τι θα ακολούθησει...επικροτώντας συγκεκριμένες πολιτικές; Τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται. Σε κάθε ελληνική οικογένεια υπάρχει και ένας άνεργος. Ο Έλληνας πολίτης αγωνιά πλέον για το μέλλον της οικογένειας του. Η πλειοψηφία δεν συγκινείται από συγκεκριμένες πολιτικές...
Βλέπουμε καθημερινά στα φανάρια αλλοδαπούς να καθαρίζουν τζάμια, να πουλάνε λουλούδια, χαρτομάντιλα για να μπορέσουν και αυτοί να βγάλουν ένα κομματι ψωμί.
Τι θα γίνει όμως όταν οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν την δύναμη ούτε καν να τους κοιτάξουν κατάματα και να τους πουν την αλήθεια; Ότι δεν μπορούν να τους δώσουν ούτε τα 0,50 λεπτά που αφήνανε τόσα χρόνια για πλάκα στις καφετέριες.
Πως θα ζήσουν τις οικογενειές τους όταν εκτός από την οικοδομή, κάποιες βαριές δουλειές και τα φανάρια δεν υπάρχει πουθένα μεροκάματο; Τι θα ακολουθήσει αν κάποιοι, έστω μια μικρή μερίδα από αυτούς αναγκαστούν να στραφούν στην παρανομία;