Χάνουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 20.000 συνταξιούχοι

Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοψίνη
Από : Καθημερινή

Είκοσι χρόνια μετά τη θέσπισή τους, τα κριτήρια για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης των συνταξιούχων γίνονται πιο αυστηρά. Εως και 20.000 συνταξιούχοι αναμένεται να εξαιρεθούν από τους σημερινούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισοδημάτων που προωθεί η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου με θέμα την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας». Ταυτοχρόνως με σειρά διατάξεων που μοιάζει σχεδόν με ένα... δεύτερο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου -και ενω αναμένεται ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση για τα ασφαλιστικά του ΟΓΑ- διευρύνεται η εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης και σε όλους όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από την 1.1.2011.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ασφαλιστική διάταξη (άρθρο 34) στο εξής για τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ θα συνυπολογίζονται όλα τα εισοδήματα (πλην των κοινωνικών) και όχι μόνο αυτά που απορρέουν από τους μισθούς και συντάξεις, όπως ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπολογίζεται και τυχόν εισόδημα από συμμετοχή σε επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αποκλείονται αυτοί που σε πραγματικούς όρους δεν πληρούν τα κριτήρια ενίσχυσης με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σημαντική ως προς την εξοικονόμηση πόρων είναι και η ενοποίηση των διατάξεων για συντάξεις επιζώντων και για απασχόληση συνταξιούχων, καθώς η μείωση της σύνταξης για απασχολούμενο συνταξιούχο δεν θα γίνεται στο εξής μόνο επί του ποσού της σύνταξης χηρείας -που συνήθως είναι και αναλογικά μικρότερη- αλλά και επί της ενδεχόμενης σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος (στις περιπτώσεις που η απασχολούμενη συνταξιούχος έχει 2 συντάξεις).

Με άλλη διάταξη επεκτείνεται και για το έτος 2011 η δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης τόσο για τους άνεργους όσο και για τους εργαζομένους που συμπλήρωσαν κατ’ ελάχιστο 50 ημερομίσθια, ενώ διευρύνεται και ο χρόνος προστασίας από 12 σε 18 μήνες από τον τοκετό για τις μητέρες, έτσι ώστε να μην απολύονται μετά την εξάμηνη άδεια που λαμβάνουν. Παράλληλα προβλέπεται η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας και για την περίοδο των 6 μηνών της ειδικής άδειας μητρότητας. Τα μέτρα αυτά αφορούν κατ’ αρχάς μόνο τις ασφαλισμένες στο ΙΚ Α- ΕΤΑΜ, αλλά σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επεκταθεί η προστασία μητρότητας στους 18 μήνες και στα λοιπά ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης για τα παιδιά επεκτείνεται και στους άνδρες (ίσχυε μόνο διαζευκτικά) με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και για τις μητέρες, αλλά με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών (για κύρια σύνταξη 20% επί του 25πλάσιου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και 6% για επικουρική). Σε αυτήν την περίπτωση της εξαγοράς του χρόνου ανατροφής παιδιών ο ασφαλισμένος ή η ασφαλισμένη πρέπει να καταβάλουν 165 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς (1 έτος για το πρώτο παιδί, 2 έτη για το δευτερο, 2 έτη για το τρίτο). Επίσης η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικού χρόνου (έως και 3 έτη) σε ασφαλισμένους (ιδιοκτήτες, συντάκτες, υπαλλήλους Τύπου του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ που υπήχθησαν στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα μέχρι 31-12-93. Η εξαγορά του αναγνωριζόμενου χρόνου γίνεται με καταβολή εισφοράς (15% για κάθε μήνα αναγνώρισης) και υπολογίζεται στο 50πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Ανάλογη δυνατότητα εξαγοράς δίνεται και στην επικουρική ασφάλιση με καταβολή εισφοράς 4% για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για την κύρια σύνταξη εάν ο τελευταίος μισθός είναι 2.000 ευρώ, το ποσό εξαγοράς για κάθε έναν από τους 36 μήνες θα είναι 300 ευρώ). Με άλλη διάταξη προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλιση στο Ταμείο Πρόνοιας των δημόσιων υπαλλήλων από 1/7/2011 των εργαζομένων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Δεν πρόκειται για αποχώρηση από την κύρια σύνταξη του ΙΚΑ, αλλά για δικαίωμα λήψης εφάπαξ βοηθήματος με παράλληλη διευθέτηση της αποζημίωσης που χορηγείται από τις υπηρεσίες για τα χρόνια που έχουν συμπληρώσει στο συγκεκριμένο καθεστώς ασφάλισης.

ΟΑΕΕ

Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται σειρά ρυθμίσεων για το συνταξιοδοτικό των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και αυτοκινητιστών. Ο υποψήφιος συνταξιούχος από τον ΟΑΕΕ θα μπορεί, εφόσον έχει θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα συνταξιοδότησης, να υποβάλει αίτηση στο Ταμείο του χωρίς όμως να διακόψει και την επαγγελματική δραστηριότητα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις η σύνταξη θα καταβάλλεται με τη διακοπή της δραστηριότητας.