Περαιτέρω μείωση των προσλήψεων

Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
Από : Καθημερινή

Περαιτέρω μείωση των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα προνήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλ. Σαχινίδης, καθώς και δραστικό ψαλίδι στα πάσης φύσεως επιδόματα. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων που οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη από τον επόμενο μήνα πρόσθετων μέτρων ύψους τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να εκτελεσθεί ο προϋπολογισμός και να παραμείνει σε τροχιά Μνημονίου. Η εσπευσμένη άφιξη της τρόικας στις αρχές Απριλίου γίνεται ακριβώς γι' αυτό τον λόγο και αναμένεται να ζητηθεί η λήψη περισσότερων μέτρων εξαιτίας της κακής πορείας του προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φίλ. Σαχινίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει επί τα χείρω η αναλογία 1 προς 5, που αφορά τις προσλήψεις και αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο, είπε πως μέσα από την αναδιοργάνωση και την αναλογία ένα προς πέντε, αλλά και τις συνταξιοδοτήσεις, ο αριθμός των υπαλλήλων μειώνεται και θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια. Πρόσθεσε παράλληλα πως εάν προκύψει ανάγκη η αναλογία μπορεί να αλλάξει και να γίνει ένα προς επτά.

Αναφερόμενος δε στο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, είπε ότι στόχος είναι «να ελαχιστοποιήσουμε τα επιδόματα και να παραμείνουμε σε έναν βασικό μισθό και να υπάρχουν ένα, δύο ή τρία επιδόματα». Ο κ. Σαχινίδης τόνισε επίσης ότι οι εργαζόμενοι στις εφορίες θα αξιολογούνται και όποιοι δεν πιάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί θα απομακρύνονται. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η μείωση των δαπανών στο Δημόσιο, ώστε η κυβέρνηση να πετύχει την ανατροπή που θα επιτρέψει να βρεθεί εντός στόχων.

Ωστόσο, το πρώτο δίμηνο του έτους η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού φθάνει τα 860 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να χρειασθούν πρόσθετα μέτρα πλέον των 1,8 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο νέας έκτακτης εισφοράς στα φυσικά πρόσωπα ωστόσο, άλλα μέτρα που είχαν υπολογισθεί για το 2012 εξετάζεται να μετατεθούν νωρίτερα. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η επιβολή του Ειδικού Φόρου στα αναψυκτικά από φέτος, η επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο, νέες μειώσεις επιχορηγήσεων σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και περαιτέρω συγκράτηση προσλήψεων στο Δημόσιο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ακόμα δεν έχει εκκαθαρισθεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009 και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών θα χρειασθούν ακόμα τρεις μήνες. Συγκεκριμένα, δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί 1.680.000 δηλώσεις Ε9, οι οποίες αφορούν το μεγαλύτερο μέρος τους μεταβολές περιουσιακής κατάστασης. Από τις δηλώσεις αυτές εκτιμάται ότι θα βεβαιωθούν 100 εκατ. ευρώ, αφού περίπου 400.000 δηλώσεις είναι μηδενικές.

Αστοχίες αναμένονται και στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Σε μια χρονιά που οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν σημαντικές ζημίες ή μείωση κερδών, το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει έσοδα ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η «τρύπα» από την ανωτέρω πηγή θα είναι μεγαλύτερη του ενός δισ. ευρώ.

Υ.Γ από Πύθων : "Και ο νοών νοείτο". Η Τρόικα θα συνεχίζει να πιέζει για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων το συντομότερο δυνατόν, ανεξαρτήτου κόστους για την ελληνική κοινωνία. Και η κυβέρνηση θα συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα στην ύφεση και την ανεργία μέχρι να πιάσουμε πάτο. Και το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι αυτό γίνεται αργά και βασανιστικά. Με αποτέλεσμα η Οικονομία μας να χρειαστεί πολλά χρόνια να ανακάμψει...