«Σωσίβιο» στην κρίση ζητούν τώρα οι επιχειρήσεις

Ρεπορτάζ : Γιώργος Μανέττας, Μανταλένα Πίου
Από : Ημερησία

«Μαχαίρι» σε δαπάνες και λειτουργικά έξοδα είναι αποφασισμένες να βάλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΚΟ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιδείνωση της ύφεσης και την οικονομική δυσπραγία. Μείωση προσωπικού, επιχειρησιακές συμβάσεις, περικοπές μισθών, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων αλλά και αναδιάρθρωση δανείων είναι ορισμένα από τα «όπλα» που επιστρατεύουν στη μάχη για την εξυγίανση των οικονομικών και την τόνωση της ρευστότητάς τους.

Πρωτοβουλίες σε όλους του τομείς, χωρίς να αποκλείονται και νέες απολύσεις σε θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αναλάβει η διοίκηση του ΟΤΕ το επόμενο διάστημα, με στόχο την περιστολή των δαπανών του οργανισμού κατά 300 εκατ. ευρώ. Ηδη, από τις απολύσεις των 120 εργαζομένων στην Cosmote και το «ψαλίδισμα» επιδομάτων και υπερωριών υπολογίζεται να εξοικονομηθούν περίπου 40 εκατ. ευρώ (32 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ και περίπου 8 εκατ. ευρώ από τους μισθούς στην Cosmote).

Τηλεπικοινωνίες


Σε μειώσεις μισθών προχωρούν και οι άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου των τηλεπικοινωνιών, Wind Hellas και Vodafone, προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ ανάλογες κινήσεις κάνουν τα ΕΛ.ΠΕ. Η διοίκηση της εταιρείας πρότεινε στους εργαζομένους την περιστολή του μισθολογικού κόστους, με μηδενικές αυξήσεις και περικοπή των μπόνους και των επιδομάτων που πλέον θα συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Να σημειωθεί πως η περικοπή των μισθολογικών δαπανών έρχεται σε συνέχεια της επιστολής του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου, ο οποίος ζήτησε από τη διοίκηση της εταιρείας να μειώσει τις αμοιβές. Συνολικά, η επιχειρήση επιδιώκει να εξοικονομήσει 210 εκατ. ευρώ έως το 2012 καθώς η εφαρμογή ανάλογου προγράμματος την περίοδο 2008-2010 , (η οποία σημειωτέον δεν περιελάμβανε μισθολογικές περικοπές), είχε αποδώσει 230 εκατ. ευρώ.

Εξοικονόμηση


Με μειώσεις στις έξτρα παροχές, όπως τα εκτός έδρας, στον αριθμό των υπερωριών επιχειρεί η διοίκηση της ΔΕΗ να αποκομίσει όφελος 40 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση έχει ξεκινήσει επαφές με τους εργαζόμενους και τη ΓΕΝΟΠ προκειμένου να αναλάβει η ίδια τη διαχείριση ορισμένων παροχών όπως ο κοινωνικός τουρισμός κ.λπ., προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις «χορηγίες» της ΔΕΗ προς το συνδικάτο των εργαζόμενων. «Τέλος» στις υπέρογκες αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου βάζει ο ΟΠΑΠ, ενώ και η Coca - Cola 3E δηλώνει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δικτύου της κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, έκλεισε πρόσφατα ένα από τα τρία εργοστάσιά της στην Κροατία και εξετάζει σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα τη διακοπή λειτουργίας της γραμμής παραγωγής στο Κορφίνιο της Ιταλίας. Προηγουμένως, μείωσε το προσωπικό της κατά 51 άτομα στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τους εργαζομένους δεν αποκλείονται νέες περικοπές. Τη μείωση του προσωπικού, ως μέτρο άμυνας στην κρίση υιοθέτησε και η Intracom (απέλυσε 100 άτομα), ενώ σε δραστικές λύσεις προσέφυγαν η Vivartia, μεταβιβάζοντας τον κλάδο αρτοποιίας και ζαχαρωδών σε ομάδα επενδυτών, η Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες, ρευστοποιώντας τη συμμετοχή που διατηρούσε στη νορβηγική Marine Farms ASA και η SATO, αποχωρώντας από την Τουρκία και τη Γερμανία. «Λουκέτο» στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη έβαλε η Nutriart, μεταφέροντας τη γραμμή παραγωγής στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα.

ΑΤΕ Bank


Από την άλλη πλευρά, έτοιμη να απαγκιστρωθεί από όλες τις συμμετοχές της στο αγροτοσυνεταιριστικό και βιομηχανικό τομέα είναι η ΑΤΕ Bank. Μέσα στο μήνα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την πρόσληψη συμβούλου που θα επιβλέψει την οργάνωση διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού με σκοπό την εκχώρηση της συμμετοχής της στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου, ΔΩΔΩΝΗ. Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε πως θα προσλάβει σύμβουλο και για την πώληση των μεριδίων που διαθέτει τόσο στην εισηγμένη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) Α.Ε., όσο και στην εταιρεία Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) Α.Ε.

Δανεισμός
Εμφαση αναμένεται να δώσουν και στο χρηματοοικονομικό κόστος, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό για την πλειονότητα των εταιρειών.

Οι «ουρές» που σχηματίστηκαν πέρυσι στα γκισέ των τραπεζών από «απεγνωσμένους» επιχειρηματίες, με σκοπό την αναχρηματοδότηση των δανείων τους, προβλέπεται να επαναληφθούν και φέτος.

Ηδη, μια σειρά από εταιρείες έσπευσαν να το κάνουν, με στόχο να διαπραγματευτούν με τα πιστωτικά ιδρύματα καλύτερα επιτόκια και να επιμηκύνουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Ειδικές συμβάσεις

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας People for Business μία στις τρεις επιχειρήσεις προτίθεται να κάνει χρήση του νέου εργαλείου των επιχειρησιακών συμβάσεων με μειωμένες αμοιβές μέσα στο 2011.