ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ


Ρεπορτάζ : Απόστολος Λακάσας
Από : Καθημερινή

Φοιτητές μόνο στα χαρτιά υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Από τους εγγεγραμμένους, μόνο ο ένας στους τρεις ζήτησε και πήρε βιβλία κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Το χάος στα φοιτητικά μητρώα κατέδειξε το νέο σύστημα διανομής ηλεκτρονικών συγγραμμάτων «Εύδοξος», που εφαρμόζει από φέτος το υπουργείο Παιδείας.

Στο ίδιο πλαίσιο ανεδείχθη και η κατάχρηση που γίνεται με τον αριθμό των βιβλίων που διανέμονται ανά μάθημα και σχολή. Ετσι, σε σχολές με ίδιο αντικείμενο (π. χ. Ιατρικές, Νομικές) παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις στο κονδύλι των συγγραμμάτων ανά φοιτητή, όπως παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής. 


Ενδεικτικά, όπως δήλωσε χθες η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου, στις επτά Ιατρικές Σχολές της χώρας η απόκλιση του κόστους των συγγραμμάτων ανά φοιτητή από την πιο ακριβή έως την πιο φθηνή είναι 258%. Το υπουργείο, και λόγω της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και για να αντιμετωπίσει τις παραπάνω στρεβλώσεις, καθιέρωσε από φέτος νέο σύστημα. Σε κάθε μάθημα οι φοιτητές θα επιλέγουν ένα μεταξύ τουλάχιστον δύο πακέτων συγγραμμάτων. Κάθε πακέτο θα περιλαμβάνει ένα βιβλίο και ένα βοήθημα. Μόνο κατ’ εξαίρεση, και εάν οι διδάσκοντες θεωρούν ότι δεν καλύπτεται η ύλη, μπορούν να ζητήσουν από το υπουργείο επιπλέον βιβλία. Η αλλαγή κρίθηκε απαραίτητη διότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες ένα πακέτο περιελάμβανε έως και 11 βιβλία, με αποτέλεσμα να το επιλέγουν οι περισσότεροι φοιτητές για να αποκτήσουν τα βιβλία. Στο τέλος, όμως, οι φοιτητές μελετούσαν ελάχιστα από αυτά, ενώ έχουν καταγραφεί και κρούσματα πώλησης συγγραμμάτων από φοιτητές.

Οι φοιτητές θα επιλέγουν μεταξύ πακέτων, ενώ το κάθε ένα θα περιλαμβάνει μόνο ένα βιβλίο και ένα βοήθημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, από τους 603.216 εγγεγραμμένους φοιτητές στα μητρώα των ΑΕΙ μόλις οι 242.244 έκαναν φέτος δήλωση και παρέλαβαν συγγράμματα. Δηλαδή, όπως δήλωσε χθες ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας, κ. Βασίλης Παπάζογλου, ο ένας στους τρεις είναι ενεργός. Μάλιστα, ορισμένα τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ από τον δεύτερο χρόνο «αποψιλώνονται» (είτε λόγω μετεγγραφών είτε λόγω αδιαφορίας των φοιτητών). Ενδεικτικά, στα περιφερειακά τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Τουριστικών Επαγγελμάτων από τους κατά μέσο όρο 60 σπουδαστές που στο 1ο εξάμηνο έκαναν δήλωση για συγγράμματα, στο 3ο εξάμηνο έμειναν μόνον οι 6.


Εν τω μεταξύ, έως την αρχή της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του υπουργείου για τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων. Η κ. Διαμαντοπούλου επανέλαβε χθες ότι οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με παιδαγωγικά και δημογραφικά κριτήρια και θα αφορούν κυρίως μονοθέσια, διθέσια και συστεγαζόμενα σχολεία. Αντίθετα, θα εξαιρεθούν τα σχολεία με ποσοστά αλλοδαπών μαθητών άνω του 50%.