Μυστικά κονδύλια των ΗΠΑ προς την αντιπολίτευση της Συρίας αποκαλύπτει το WikiLeaks

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επί χρόνια χρηματοδοτεί μυστικά ομάδες της αντιπολίτευσης στη Συρία, σύμφωνα με τηλεγραφήματα του ιστότοπου WikiLeaks που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «The Washington Post».

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ διοχέτευε ποσά που έφταναν έως και τα 6 εκατομμύρια δολάρια σε μια ομάδα Σύριων αντιφρονούντων που ζούσαν στο εξωτερικό, προκειμένου μεταξύ άλλων να θέσουν σε λειτουργία το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Μπαράντα (Barada TV), όπως επίσης και για χρηματοδοτούν διάφορες δραστηριότητες στο εσωτερικό της Συρίας. 

Το τηλεοπτικό δίκτυο που άρχισε να εκπέμπει τον Απρίλιο του 2009 έδωσε ιδιαίτερη έμφαση τον περασμένο μήνα στην κάλυψη των μαζικών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του Ασάντ,αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. 

Τα μυστικά κονδύλια σε ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας άρχισαν να δίδονται επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους, αμέσως μετά και το "πάγωμα" των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Συρίας το 2005. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Whashington Post, η χρηματοδότηση συνεχίστηκε και από την κυβέρνηση Ομπάμα, ακόμη και όταν η διοίκησή του ξεκίνησε τις προσπάθειες της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. 

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο ο Λευκός Οίκος διόρισε για πρώτη φορά έπειτα από 6 χρόνια Αμερικανό πρέσβη στη Δαμασκό. 

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, δεν είναι γνωστό για το εάν οι ΗΠΑ εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τις ομάδες των αντιφρονούντων στη Συρία, αν και τα τηλεγραφήματα του WikiLeaks μαρτυρούν ότι τα κονδύλια ίσχυαν τουλάχιστον μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2010. 

Ακόμη, όπως αναφέρει η Washington Post, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι της πρεσβείας στη Δαμασκό είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους το 2009 όταν έμαθαν ότι Σύριοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών έκαναν ερωτήσεις σχετικά με την εφαρμογή μυστικών προγραμμάτων των ΗΠΑ στη χώρα. 

Βάσει των τηλεγραφημάτων, τον Απρίλιο του 2009, σε έγγραφο που υπογράφεται από ανώτατο στέλεχος της Αμερικανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, αναφέρεται πως οι αρχές της Συρίας εκλαμβάνουν, χωρίς αμφιβολία, την όποια χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ σε παράνομες πολιτικές ομάδες ως προσπάθειες για ανατροπή του καθεστώτος. 

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει απαντήσει στις συγκεκριμένες αποκαλύψεις όπως αναφέρει η εφημερίδα. 

Το ξέσπασμα των μαζικών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του Ασάντ μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων. 

Χθες τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην κοινότητα Ταλμπίσεχ, κοντά στην πόλη Χομς της Συρίας,σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία που επικαλούνται μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων. Οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας "άνοιξαν πυρ εναντίον ενός πλήθους χιλιάδων ανθρώπων" οι οποίοι παρακολουθούσαν την κηδεία ενός ατόμου που είχε σκοτωθεί το Σάββατο στην κοινότητα αυτή αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Πηγή : enet.gr