Καταδικάστηκε με ποινή φυλάκιση ενός έτους ο Μπερλουσκόνι

Ποινή φυλάκισης ενός έτους, πιθανόν σε κατ' οίκον περιορισμό, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, καλείται να εκτίσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι για το σκάνδαλο Mediaset. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, επικύρωσε την απόφαση του εφετείου του Μιλάνου για ποινή τετραετούς φυλάκισης εκ των οποίων τα τρία έτη έχουν ήδη παραγραφεί. 

Όσον αφορά στα πολιτικά του δικαιώματα ο ιταλικός Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι το εφετείο του Μιλάνου πρέπει να επανακαθορίσει τη χρονική διάρκεια της συγκεκριμένης ποινής που είχε οριστεί σε πέντε χρόνια. 

Ωστόσο την Τρίτη ο γενικός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είχε εισηγηθεί να μειωθεί σε τρία χρόνια. 

Υπάρχει η πιθανότητα το εφετείο του Μιλάνου να επισπεύσει την εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης και η νέα απόφαση για τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που είχε επιβληθεί στον Καβαλιέρε να ανακοινωθεί πριν από το τέλος του χρόνου. 

Η ετυμηγορία απειλεί σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Ενρίκο Λέτα καθώς ο Μπερλουσκόνι είναι ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος “Λαός της Ελευθερίας” που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Ωστόσο ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι έχει επανειλημμένα πει ότι το κόμμα του δεν θα αποσύρει τη στήριξη στην κυβέρνηση

Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι και για πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρωζώνη, δεδομένου ότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στη ζώνη του ευρώ. 

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters