Washington Post: «Ο Αντ. Σαμαράς ήρθε στις ΗΠΑ για ψήφο εμπιστοσύνης»

Η εφημερίδα The Washington Post δημοσίευσε σήμερα άρθρο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός προωθεί τη χώρα του ως «προπύργιο σταθερότητας». «Με αυτοπεποίθηση στις ΗΠΑ» ο Α. Σαμαράς, αναφέρει σε άρθρο της η «Handelsblatt».

«Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη ενός Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον διεθνή δανεισμό της χώρας το 2010, ο Αντώνης Σαμαράς ήλθε στην Ουάσινγκτον για να προωθήσει την πληττόμενη από την κρίση χώρα του ως μια πηγή σταθερότητας σε μια περιφέρεια που αντιμετωπίζει προβλήματα» αναφέρει το άρθρο. 

«Πριν από τη συνάντησή του με τον [Αμερικανό] πρόεδρο [Μπαράκ] Ομπάμα [σήμερα] Πέμπτη, ο Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν γεωπολιτικό ρόλο «ως ένα προπύργιο σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο. Δοθεισών των νέων ανακαλύψεων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο και τη συμφωνία για ένα νέο αγωγό, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας, ο Σαμαράς προσβλέπει η χώρα του να αποτελέσει έναν πάροχο ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη» αναφέρει το δημοσίευμα. 

«Αν είχα έλθει εδώ πριν από ένα χρόνο, θα βλέπατε την Ελλάδα ως μια ασταθή χώρα σε μια περιφέρεια σταθερότητας. Τώρα φαινόμαστε μια χαρά σε σύγκριση με την περιφέρεια», αστειεύτηκε κατά τη συνάντησή του με μέλη της συντακτικής ομάδας της Ουάσινγκτον Ποστ ο κ. Σαμαράς χθες, γράφει η εφημερίδα σήμερα. 

«Ο Σαμαράς επιδιώκει να λάβει μια ψήφο εμπιστοσύνης από τον Ομπάμα και υποστήριξη στην προσπάθειά του να επανέλθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η χώρα έχει εισέλθει στον τέταρτο χρόνο σε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για τα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την πτώχευση και την έξοδο από την ευρωζώνη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ένα διαρθρωτικό [πρωτογενές] πλεόνασμα φέτος, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο από μέρους των πιστωτών της για να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους της», συνεχίζει το άρθρο της εφημερίδας. 

«Ο Σαμαράς δεν δίστασε να περιγράψει τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα στο πεδίο, καθώς η Ελλάδα διέρχεται τον έκτο χρόνο ύφεσης», κάτι που χαρακτήρισε ως «ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά τη Μεγάλη Ύφεση», όπως το έθεσε. Η ανεργία έχει αυξηθεί αλματωδώς στο 27,5% και το ποσοστό υπερβαίνει το 60% μεταξύ των νέων» προστίθεται στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.

«Η Ελλάδα έχει απολέσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ της, ενώ το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 40% και πλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. «Αντιμετωπίζουμε μια λεπτή κατάσταση. Χρειάζεται να δούμε απτές αποδείξεις ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ» δήλωσε ο πρωθυπουργός». 

«Ο Σαμαράς επίσης περιέγραψε ένα πραγματικό πολιτικό πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα: την άνοδο εξτρεμιστικών κομμάτων στην Αριστερά και τη Δεξιά ως αποτέλεσμα της υψηλής ανεργίας. «Μπορεί οποιαδήποτε σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα ή χώρα μέλος του NATO να υφίσταται ένα τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας χωρίς να καταγράφονται αναταράξεις;» διερωτήθηκε. Μολαταύτα, παρότι η κυβέρνηση συνασπισμού, της οποίας ηγείται, έχασε τον τρίτο της εταίρο, είπε ότι είναι τώρα ισχυρότερη και με μεγαλύτερη συνοχή, επισημαίνοντας τις πρόσφατες δύσκολες ψηφοφορίες στη βουλή για την διοικητική μεταρρύθμιση του δημοσίου» σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

«Παρά τις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης υπάρχει μια ατμόσφαιρα αλλαγής στην Ελλάδα, είπε ο Σαμαράς. Φέτος, η χώρα περιμένει 19 εκατομμύρια τουρίστες, έναν αριθμό-ρεκόρ, «μια βροχή ρευστότητας σε μια ξερή γη» όπως το έθεσε. Η συμφωνία για τον αγωγό TAP, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, είναι μια επένδυση 40 δισεκ. δολαρίων και ο Σαμαράς είναι αισιόδοξος ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η κυβέρνησή του συνεργάζεται παράλληλα στενά με το Ισραήλ και την Κύπρο για να καταρτίσουν κοινή ενεργειακή πολιτική» έγραψε η Ουάσινγκτον Ποστ. 

«Με δεδομένες τις μόνιμες ανησυχίες περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και περί πολιτικής αστάθειας πριν από τις προηγούμενες εκλογές αυτές είναι σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης. Η Ελλάδα σκοπεύει να προσελκύσει επενδυτές και επενδυτικά ταμεία που θα χορηγήσουν φθηνή χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε μια οικονομία που πασχίζει να αποκτήσει πρόσβαση σε ρευστότητα» κατά το δημοσίευμα. 

«Ήδη, καλωσορίζει Αμερικανούς επενδυτές στο γραφείο του και υπόσχεται «κόκκινα χαλιά αντί των συνηθισμένων ελληνικών γραφειοκρατικών προσκομμάτων» όπως το έθεσε» γράφει η Ποστ. «Μετά την επίσκεψή του στα γραφεία της εφημερίδας ο Σαμαράς πέταξε στην Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με ορισμένους εξ αυτών – μεταξύ άλλων, τον Ελληνοαμερικανό επικεφαλής της Dow Chemical, Άντριου Λιβέρις, και τον Τζον Πόλσον, επικεφαλής ενός επενδυτικού ταμείου». 

«Der Handelsblatt»: «Με αυτοπεποίθηση στις ΗΠΑ» 

«Με αυτοπεποίθηση» μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με άρθρο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Der Handelsblatt», στο οποίο επισημαίνεται το «μεγαλύτερο ειδικό βάρος» που αποκτά η Ελλάδα με τον αγωγό ΤΑΡ και τις ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά και το γεγονός ότι «ο κ. Σαμαράς ενσαρκώνει επί του παρόντος τη σταθερότητα, όσο κανένας άλλος Έλληνας πολιτικός». 

«Για τον Αντώνη Σαμαρά, την πρώτη χρονιά του ως Έλληνας πρωθυπουργός, υπήρχαν σημαντικότερες διευθύνσεις από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, τον οποίο επισκέπτεται σήμερα. Μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούνιο του 2012 αναγκάστηκε αρχικά να εργαστεί επειγόντως για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων, η οποία διακυβεύθηκε από τον προκάτοχό του Γιώργο Παπανδρέου. Γιατί μόνο με τη δανειακή τους βοήθεια μπορεί η Ελλάδα να επιβιώσει και να διασφαλίσει το μέλλον της στην Ευρωζώνη», αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου και ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ και τονίζει ότι αυτός είναι και ο λόγος που τα πρώτα ταξίδια του κ. Σαμαρά στο εξωτερικό έγιναν στο Βερολίνο και στο Παρίσι. 

«Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε καλή εντύπωση, κέρδισε αναγνώριση, αλλά και προσωπική συμπάθεια. Γιατί ο Σαμαράς εφαρμόζει το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων συνεπέστερα από τον προκάτοχό του Παπανδρέου», αναφέρει ο αρθρογράφος και υποστηρίζει ότι γι' αυτό και η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση απ' ότι πριν από ένα χρόνο. «Αν τότε υπήρχε ανησυχία για Grexit, αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη, τώρα στις αγορές κυκλοφορεί ο όρος «Grecovery», που σημαίνει επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Χέλερ γράφει ακόμη ότι με την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός ελπίζει «να θέσει σε ευρύτερη βάση την επανεκκίνηση και να προβάλει τη μάλλον υποτιμημένη στην Ευρώπη γεωστρατηγική σημασία της χώρας του» και εξηγεί ότι «σε σύγκριση με την Τουρκία, η οποία εδώ και εβδομάδες κλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και παλεύει με μια επικίνδυνη εσωπολιτική πόλωση, η Ελλάδα, παρά την κρίση χρέους και την ύφεση, φαντάζει σχεδόν σαν νησίδα σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη». 

Σύμφωνα με το άρθρο, «με τη μεταρρυθμιστική γραμμή του και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών - ενάντια στις τεράστιες δημόσιες αντιδράσεις - ο Σαμαράς ενσαρκώνει επί του παρόντος αυτή τη σταθερότητα όσο κανένας άλλος Έλληνας πολιτικός» και για αυτό «μπορεί να είναι βέβαιος για τη στήριξη του Ομπάμα», ο οποίος, όπως σημειώνεται, «από καιρό προειδοποιεί τους Ευρωπαίους να μη σφίξουν κι άλλο τη μέγγενη του προγράμματος λιτότητας στους Έλληνες». 

Εκτιμά δε ότι αυτό συμβαίνει επειδή, όπως λέει, «το ρίσκο είναι κατά τους Αμερικανούς μεγάλο: Ο Σαμαράς μπορεί να πέσει και η διενέργεια πρόωρων εκλογών να φέρει στην εξουσία τον αριστερό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Τότε θα απειλούνταν το μέλλον της Ελλάδας στη νομισματική ένωση, αλλά και η συμμετοχή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ». 

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διατηρούν στην Σούδα μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακά σημαντικό εταίρο. «Τώρα, με την κατασκευή του ΤΑΡ, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία και θα κάνει πιο ανεξάρτητη την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης από τη Ρωσία, η χώρα αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Εκτός αυτών, υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα αερίου στις ελληνικές ακτές. Και γι' αυτόν τον λόγο ο Σαμαράς μπορεί να εμφανιστεί στον Ομπάμα με αυτοπεποίθηση», καταλήγει ο αρθρογράφος. 

Πηγή : AΠE-MΠΕ